tisdag 20 september 2011

Zigenare alltför känsligt blir finnar i film

FILM DN:s På Stan har gjort en intervju med Kjell Sundvall, mannen bakom filmen Jägarna och nu även uppföljaren Jägarna 2 som går på bio. I intervjun tas den mordmisstänkte Jari upp som beskrivs som ”en lynnig finne med dåligt ölsinne som skriker ‘vittu!’, ‘snutfitta!’ och spottar omkring sig”. Man menar att finnar ofta får samma slags alkoholiserade och tragiska roller i svensk film. Varför gör då Sundvall på detta viset?

– Ja, i första filmen så var ju Jarmo Mäkinen finsk "bad guy" och här är det två finländare till. Jag känner mig lite skyldig. Men samtidigt är ju det finländska och det tornedalska en del av det här. Vi hade ju en god finsk polis i Åke Lindman i ettan, men du har lite rätt där.

Hur tänkte du? Ser det ut så i verkligheten?

– Nej, det ser inte riktigt ut så. Finnarna i filmen är inspirerade av zigenarna utanför Haparanda i Tornedalen, men det går inte att göra zigenare i en film för då blir det rasistiskt. Det går inte att kopiera verkligheten på det sättet. Så jag har transformerat det till finländare i stället och då blir det i alla fall mindre rasistiskt. Även om det är lite schablon­artat att ha finländare som "the bad guy", det håller jag med om.

På Stan

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt