lördag 17 september 2011

AB Gummirygg vek sig asylsökande får tillbaka busskort

BUSSKORT För en tid sedan beslöt Migrationsverket i Söderhamn att dra in alla busskort för asylökande som flyttats till närliggande Ljusne. Istället skulle man nu införa ett tiokort per familj. Busskortet infördes för två år sedan och meningen var att åka från förläggningen direkt till Verkets lokaler och sin handläggare och andra relaterade ärenden, inte nöjesresor till city eller moskébesök.

Pär Carlsson på Migrationsverket sa bland annat att Söderhamn tidigare har varit för generösa mot de asylsökande, och tillade:

– De flesta kommuner ger inte ens ut busskort, det är vi som har varit givmilda. Och nu får vi ta stryk bara för att vi har varit för snälla tidigare.

Lars Ulander, enhetschefen på Migrationsverket i Söderhamn, sa:

– Det är inte vår uppgift att underlätta för de asylsökande att ta sig till andra organisationer eller företag. Vi har ingen skyldighet att erbjuda några resor över huvud taget och månadskorten har varit en sanslös utgift för oss.

Muslimerna och alla andra asylsökande rasade över beslutet. De får 1400 kronor per person/månaden vilket ska gå till mat, andra utgifter har man inte. Därför busskortet en generöst gest utöver det vanliga. Men indragningen och kraven på återinförandet kom som ett brev på posten.

Migrationsverket funderade på en ny lösning – och under fredagen böjde man sig likt politikens gummiryggar och återinförde månadskortet.

Och beskedet lät inte vänta på sig:

- Det känns bra och folk är jätteglada, säger Karim Mahmoudi Taghana, asylsökande och boende i Ljusne.

- Många har redan varit och hämtat dem, säger han.

HH
Muslimska asylsökande klagar över indragna busskort
Indraget busskort gör asylsökande sjuka tror vårdcentral

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt