tisdag 13 september 2011

Tintin inför rätta i Belgien anklagad för rasism

BOMBER OCH GRANATER Vi skrev om detta hösten 2010. Då skulle det vara rättegång i Belgien – mot seriefiguren Tintin, anklagad för rasism. Jo ni läste rätt. En man hade då stämt förlaget som ger ut ”Tintin i Kongo” som han hävdar innehåller kränkande bilder av afrikaner.

Bienvenu Mbutu heter mannen bakom anmälan, själv från Kongo. Han anser att seriealbumet ger en ”oacceptabel bild av Afrika” och att afrikaner framställs som allmänt dumma och kolsvarta med jättestora läppar – rent rasistiska bilder, enligt Mbutu. Han driver en rättsprocess med stöd av en lag som förbjuder rasistiska bilder i konstnärliga produkter, vilket kan leda till att försäljningen av seriealbumet förbjuds i Belgien om rätten dömer i Mbutus favör. Ett alternativ är att förlaget dels ber kongoleser om ursäkt och dels inkluderar något slags försättsblad där de beskriver något av det koloniala Belgiens övergrepp i Kongo för 100 år sedan.

Mbutu

Enligt Mbutu väger yttrandefriheten mindre tungt i detta fall än rätten för att en mörkhyad person ska kunna leva ett värdigt liv i Belgien.

Det är företaget Moulinsart, för övrigt även namnet på Kapten Haddocks slott i serien, som äger rättigheterna till Tintinböckerna och de säger att ”Tintin i Kongo” måste ses i ljuset av att det skapades för 80 år sen, då ”synen på rasism var annorlunda”, det vill säga innan den politiskt korrekta smittan inte hunnit bryta ut ännu.

Om domstolen skulle lägga ett politiskt korrekt filter, enligt Moulinsart, på ett seriealbum kan man tvingas att förbjuda även flera andra böcker av exempelvis Jules Verne eller Honoré de Balzac.

SR

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt