söndag 11 september 2011

Misstänkta terrorister gripna i Göteborg

TERRORISM På lördagen greps fyra personer i Göteborg misstänka för förberedelse till terrorbrott i närheten av Röda Stens Konsthall vid Älvsborgsbron. Polisen i Västra Götaland och nationella insatsstyrkan samarbetade vid tillslaget och Sara Kvarnström, pressekreterare på Säpo, bekräftar tillslaget.

– Jag kan bekräfta att fyra personer igår greps på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott, säger hon vid 8.30-tiden på söndagsmorgonen till SvD.

Nu råder förundersökningssekretess så någon vidare information uppger Säpo att de inte kan ge i dagsläget. Gripandet skedde då Göteborgs internationella konstbiennal hade sin invigningsfest på konsthallen ifråga. Vid midnatt evakuerades besökarna som uppskattades till några hundra av personalen.

Händelsen sägs inte att påverkat hotnivån som sedan ett knappt år ligger på ”förhöjd”. Sara Kvarnström på Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NTC, säger till SvD att bedömningen uppdateras kontinuerligt och kan som alltid komma att ändras, men inte i nuläget alltså. NTC bistår med underlaget för Säpos hotbedömning. ”Förhöjt hot” är det tredje steget på en femgradig skala.

Polisen i Västra Götaland skriver:

Polismyndigheten har under natten beslutat att utrymma och spärra av området runt Röda Sten. Detta har gjorts enligt Polislagen §23 och är med anledning av en hotbild som innebär allvarlig fara för liv, hälsa eller omfattande förstörelse av egendom. Avspärrningen hävdes kl 06.00. Ingen mer information kan lämnas i nuläget.

När de gäller de fyra gripna har Polismyndigheten i Västra Götaland biträtt Säkerhetspolisen med personal. Alla frågor när de gäller gripandena hanteras av Säkerhetspolisen.

SvD
Polisen

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt