lördag 17 september 2011

Westergaard skulle mördas i terrorattentat

NORGE/DANMARK Nyligen skrev vi om att Kurt Westergaard, upphovsmannen till Muhammedkarikatyrerna, blev avvisad från Norge och ombedd av den lokala säkerhetstjänsten att skylla på ”hjärtproblem”. Senare visade det sig att det var Westergaard själv som beslutat att lämna landet efter uppgifter från den norska säkerhetstjänsten om en kommande attack. Detaljerna framkommer i dag och det visar sig att en norsk medborgare, känd kriminell sedan tidigare med kontakter i den extremistiska islamistmiljön, skaffat automatvapen och sprängmedel för att ha ihjäl Westergaard.

Det var i måndags som 76-årige Kurt Westergaard skulle besöka Norge men lämnade plötsligt landet i all hast. Nu visar det sig att den norska säkerhetstjänsten PST fått information om att en norsk medborgare hade organiserat en terrorattack mot den danska tecknaren.

På tisdag morgon uppdagades Westergaards hemresa dagen innan och själv förklarade han det hela med hjärtproblem. Han tog dock själv beslutet att återvända till Danmark efter att PST informerat den danska motsvarigheten, PET – som dygnet runt bevakar den ständigt mordhotade tecknaren, om det planerade attentatet.

PST ska ha haft ögonen på mannen i 30-årsåldern och på tisdagen greps han under förevändning att det handlade om ett trafikbrott. Efter flera samtal mellan diverse poliser fick mannen dock åka vidare. Samtidigt intog stora polisstyrkor området runt Litteraturhuset i Oslo som ska ha varit platsen för den befarade attacken. Enligt PST ska den misstänkta mannen och hans kriminella nätverk ha kapaciteten att utföra terrorattentat i Norge. Kretsen har nära kontakter med extremistiska islamister.

Dagbladet

Relaterat

Kurt Westergaard avvisad från Norge

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt