tisdag 20 september 2011

Rasistiska Kinapuffar får en PK-makeover

RASISTISKT GODIS Glassar, kvartersnamn, tecknade serier – listan på saker som plötsligt blivit ”rasistiska” kan göras lång och nu är det dags igen. Efter en krönika i Helsingborgs Dagblad av tidningens egen reporter Patrik Lundberg, adopterad från Sydkorea, i vilken han bland annat förfasar sig över de rasistiska Kinapuffarna svarar nu tillverkaren Fazer med att ändra förpackningen.

Det var förra tisdagen som Lundbergs artikel, med titeln Ni sliter själen ur mig, publicerades. Där skriver han om hur han är van vid att förödmjukas någon gång i veckan genom att någon okänd säger ”kolla, en kines” eller kommer fram och hälsar på ett främmande språk. För att inte tala om de gånger han misstas för att vara bra på matte, pingis, jobba hårt och sköta sig – ”rasbiologi i sitt esse”, som han uttrycker det. Hur platsar då Kinapuffar i denna ”rasbiologi”?

Se bara på Fazers Kina-godis, vars förpackning pryds av en knallgul asiat med rishatt och ögon sneda som en lördagsfylla. Inte ett dugg bättre än Nogger black, glassen som gav upphov till ramaskri och fick dras tillbaka.

Vidare skriver Lundberg att han slutat umgås med asiatiska vänner på offentliga platser för att undgå att bli utskrattad och att plågoandarna har besegrat honom. Krönikan sägs ha orsakat stor uppståndelse och i en uppföljande artikel redan senare samma dag spekuleras det vilt bland läsarreaktionerna. På måndagen kommer så ytterligare en uppföljning i form av att Fazer, som ska ha blivit kontaktade av läsare, meddelar att man nu kommer att förändra förpackningen.

– Vi har tagit till oss av de synpunkter som vi har fått, och kommer att ändra förpackningen, säger Sofia Liljefors-Edlund, kommunikationsdirektör på Fazer.

Lundberg själv säger att det är bra att andra kontaktat Fazer och att de nu tagit till sig av kritiken.

HD
HD
HD

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt