fredag 23 september 2011

Om Sverige vore Danmark och vice versa

STATISTIK Affe på Affes statistikblogg har roat sig med att räkna ut hur invandringen i Sverige skulle sett ut i antal och fördelning på olika geografiska ursprungsområden om vi de senaste tio åren fört en dansk invandringspolitik och hur invandringen i Danmark skulle sett ut om de under motsvarande period fört en svensk invandringspolitik.

Att Sverige och Danmark skiljer sig åt när det gäller synen på invandring och vilken invandringspolitik man har bedrivit är sannolikt de flesta införstådda med. Riktigt hur stor skillnaden faktiskt är har nog inte lika många av oss koll på. Det har dock Affe, och sin vana trogen och i motsats till mer PK-känsliga statistiker håller han inte sådan information för sig själv utan delar generöst med sig av den till oss andra. Det verkligt intressanta att notera i stapeldiagrammen nedan är skillnaden i storlek för den extremt improduktiva invandringen (främst från MENA)  mellan Sverige och Danmark.

Låt oss först visa de faktiska inflödena av invandrare till Sverige och Danmark mellan 2000 och 2010 från olika delar av världen. Så här nedslående är siffrorna för Sverige:

Danskarna däremot kan glädja sig åt ett diagram som ser ut så här:

Nu tittar vi i stället titta på hur Danmark skulle ha drabbats om man fört en lika vidlyftig och ansvarslös invandringspolitik som Sverige under samma tidsperiod:

Begrunda slutligen hur lindrigt vi i Sverige skulle kunnat komma undan om vi haft lika förnuftiga och ansvarsfulla politiker som i Danmark:

Man får onekligen ett nytt och närmast obarmhärtigt konkret perspektiv på hur illa det faktiskt är ställt med vårt arma land när fakta presenteras på det här grafiska sättet. Besök gärna Affes statistiskblogg för lite mer kött på benen.

Affes Statistikblogg

 

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt