tisdag 20 september 2011

En vit svensk har ingen rätt att förklara vad som är rasism

DÅRMEDIA Nu hakar Aftonbladet på Kinapuffsgate i form av den egna kolumnisten Elin Grelsson som ytterligare bidrar till den vedertagna bilden av journalister som verklighetsfrånvända, bubbla-inneboende människor med den politiska korrekthetens dumhet som främsta vapen. Grelsson förkunnar bland annat en gång för alla att ”en vit svensk har ingen rätt att förklara vad som är rasism och inte”. Ha i åtanke då ni läser nedanstående text att det alltså handlar om Kinapuffar.

Journalisten Patrik Lundbergs krönika i Helsingborgs Dagblad om den utbredda vardagsrasismen mot asiater har med rätta blivit hyllad och flitigt länkad. För många av oss som gärna ser oss som öppna och medvetna människor fungerade den också som en påminnelse om hur förbannat lätt vi ändå faller in i fördomar och hur tunnelseende vår blick ofta är.

[...]

I stället för svepande ord från mångfaldsplaner och politiker satte han rasismen i ett personligt perspektiv.

[...]

Ett företag som fick sig en tankeställare var Fazer. Under många år har förpackningen till deras Kinapuffar prytts av en bild på en knallgul asiat med rishatt och sneda ögon. En stereotyp bild av asiaten som Lundberg reagerat över. Fazer meddelar i dag att de har lyssnat på kritiken och kommer att ändra på förpackningen.

Beslutet har fått flera liberala debattörer att sucka över denna fånighet. På Twitter skriver ledarskribenten Sakine Madon att det är löjligt att se rasism överallt, till exempel på godispåsar. Genom att påstå att Kinapuffsbilden skulle vara någon form av rasism, devalverar man begreppet som sådant.

[...]

Men det centrala är att det inte är upp till vare sig mig, eller Sakine Madon att avgöra vad som är viktigt i det här fallet.

Det är aldrig den som tillhör normen som kan definiera vad som upplevs som kränkande och obehagligt. En vit svensk har ingen rätt att förklara vad som är rasism och inte. En icke-asiat har inget företräde kring att berätta vad som är trams eller en behövlig förändring i en normaliserad vardagsrasism. Bilden på Kinapuffarna är en symbolfråga och utgör en signal om vad som tolereras och vad som kan uppfattas som kränkande. Det räcker faktiskt med att Patrik Lundberg uppfattat den som obehaglig för att det ska vara en god sak att ta bort bilden.

Aftonbladet

Nyheterna har nu även nått Finland – HBL

Relaterat

Rasistiska Kinapuffar får en PK-makeover

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt