DANMARK I det politiskt korrekta Sverige tävlar som bekant sossar och borgare i att övertrumfa varandra i formuleringar om hur man aldrig någonsin om så helvetet fryser till is kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna. I det något mer avspända Danmark är det annorlunda. Där kan t.o.m. yttersta vänstern tänka sig samarbeta med Dansk Folkeparti i vissa frågor. Här hemma har nyheten om detta fått Vänsterpartiets avgående ordförande Lars Ohly att se brunt.
Danmark har styrts av en borgerlig regering de senaste 10 åren med stöd av invandrings- och islamkritiska Dansk Folkeparti. När Danmark nu går till val den 15 september förefaller denna era vara till ända. Det mesta tyder på att det blir socialdemokratisk valseger.
I Sverige har medie- och politikeretablissemanget gnuggat händerna i förtjusning över att Dansk Folkepartis inflytande över politiken nu äntligen tycks vara på väg att brytas. Vad de i glädjeyran verkar ha glömt bort är att även de danska socialdemokraterna driver en väl så restriktiv invandringspolitik. Idag visar det sig att de svenska proffstyckarna också felaktigt tagit en annan sak för given när de överfört svenskt politiskt tänkande på Danmark.
I vårt södra grannland har man nämligen en mer pragmatisk och avspänd attityd partierna emellan med mer fokus på konkret sakpolitik och på att förankra sina förslag hos en majoritet i Folketinget. Svenska rikspolitiker är i stället upptagna av att tjura över och trakassera riksdagens senaste partitillskott och blundar hellre och hoppas att voteringarna ska gå deras väg än de söker samarbete med detta nya parti.
I Sverige är det i det närmaste otänkbart att Socialdemokraterna och än mindre Vänsterpartiet skulle sträcka ut en hand till samarbete med Sverigedemokraterna. Men det är precis vad som nu sker i Danmark. Visserligen är det inte invandringsfrågan som Socialdemokratiet och Socialistisk Folkeparti (Danmarks motsvarighet till svenska Vänsterpartiet) vill diskutera med Dansk Folkeparti utan generösare villkor för a-kassa och pension, men i Sverige hade även detta varit en omöjlighet. Svenska gammelpolitiker klarar knappt ens av att dela kaffeautomat och kopiator med Sverigedemokrater på riksdagskansliet.
När Lars Ohly (V) fick höra talas om Socialistisk Folkepartis tilltag höll han på att sätta det kinesiska arbetskooperativproducerade teet i vrångstrupen. Han tog resolut kontakt med propagandaavdelningen på svenska Pravda, dvs Expo, för ideologisk rådgivning. ”Nu håller den bruna danska rötan på att förgifta också mina kamrater”, snyftade han och slog sedan fast det som ju alltid varit kommunisters paradgren framför andra: ”Vi måste ha respekt för demokratin”.
Här bör klargöras att Ohly med detta inte, som man kan förledas tro, menade att vi i en demokrati måste respektera att Socialistisk Folkeparti inviterar till överläggning med Dansk Folkeparti. Vad Ohly i stället menade var att de här två partierna inte respekterar demokratin om de samtalar med varandra. Så gör man bara inte i en demokrati, i varje fall inte i en kommunistisk sådan. Och där får man ju faktiskt ge Ohly rätt, för visst är det svårt att ha överläggningar mellan partier i ett system där bara ett enda parti är tillåtet.
På måndag reser Ohly därför till Danmark i avsikt att läsa manifest för de kamrater som visat sig svaga i köttet. Men kanske behöver Ohly trots allt inte vara så orolig. Vänsterns inviter till Dansk Folkeparti har nämligen mottagits med hälsosam skepsis. Man ser dem mer som valtaktiska försök att desarmera DF genom att leda bort diskussionen från deras hjärtefrågor på invandringspolitikens område. Det misstänker i varje fall partiets gruppledare i folketinget Kristian Thulesen Dahl.
Vänsterpartiernas senaste utspel är också en bland flera signaler om att den danska blockpolitiken kan hålla på att lösas upp. Mittenpartiet Radikale som under den borgerliga regeringsperioden hänförts till vänsterblocket sträcker nu ut en hand till borgerliga Konservative för ett samarbete kring den ekonomiska politiken. Samtidigt stödjer Radikale Socialdemokratiets Helle Thorning-Schmidt som ny statsminister. Opinionsundersökningar visar dessutom att vänsterblockets försprång krymper nu i valspurten.
Det parlamentariska läget efter valet kan vara tämligen oklart och inga allianser går i så fall att omedelbart utesluta. Därför är det också alldeles för tidigt att med säkerhet säga att Dansk Folkeparti inte kommer att få ett inflytande över dansk politik även under kommande mandatperiod. Om, när den danska regeringsförklaringen står klar, dessa förhoppningar visar sig komma på skam blir det troligen fler än Ohly som riskerar sätta teet eller – beroende på partitillhörighet – kaffet, groggen eller den färskpressade morotsjuicen i vrångstrupen.
Mats Dagerlind – Demofon
Länkar:
Aftonbladet
Expo
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt