tisdag 6 september 2011

Ny misstänkt gärningsmän gripen för mordet på Sergels torg

MORD En lördagsnatt i mitten av maj fick Stockholmspolisen larm om ett större bråk eller slagsmål mitt på Plattan, dvs Sergels torg. På platsen hittade man två knivskurna somalier. Båda fördes till sjukhus, där den ene, Liban Mohamed Yusuf (bilden), född 1990, dog av sina skador. Den andre, 18 år, fick allvarliga men inte livshotande stickskador i buken.

Väktare kring Sergels torg och T-centralen fångade sedan in en 24-åring i närheten; Fabio Miguel Vaz Ferreira, född 1987. Polisen tog över och grep Fabio Miguel Vaz Ferreira och åklagaren anhöll honom skäligen misstänkt för mord och mordförsök. Platsen spärrades av för teknisk undersökning och polisen beslagtog ett stickvapen som man misstänkte var mordvapnet.

Dramat började inne på krogen/klubben M5 på Malmtorgsgatan 5 en bit därifrån. Liban Mohamed Yusuf och hans kompis, eventuellt fler, kom i konflikt med klubbvärdinnan, flickvän till Fabio Miguel Vaz Ferreira, och blev sedan avhysta från krogen. Hon ska ha fått örfil eller liknande från en av dem och någon form av förolämpning. När sedan somalierna befinner sig vid T-centralen kommer ett gäng rusande mot dem, däribland Fabio Miguel Vaz Ferreira. 18-åringen attackerades och i tumultet knivhuggs även Liban Mohamed Yusuf.

Fabio Miguel Vaz Ferreira satt häktad i två månader men fick släppas då man inte hittade något form av DNA-spår på kniven man beslagtagit. Inte heller fanns det något blod från offret på hans kläder eller händer, armar. Redan under morddramat fanns också det uppgifter om en 22-årig kompis som delat ut de dödande huggen. Han stack från platsen och var anhållen i sin frånvaro.

När Fabio sedan släpptes greps 22-åringen påföljande natt för brott mot knivlagen, där man beslagtog hans kniv medan 22-åringen släpptes. Det var ett stort misstag. Polisen missade i det läget att han var kompis med Fabio och var med vid morddramat. För vid en analys av hans kniv visade det sig att det var mordvapnet vid Sergels torgsdramat. Men då var 22-åringen borta.

Gripen

Häromdagen greps han i Göteborg:

Yonatan Ortodox Hailu, född 1988 och skriven i Jordbro. Han är tidigare dömd för grov misshandel i september 2010 för knivskärningen av en vakt, som fick en morakniv i ryggen. Vid tiden för morddramat hade han bara varit fri i två månader.

Fabio Miguel Vaz Ferreira är inte avskriven heller. Han misstänkts för andra brott i samband med överfallet.

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt