onsdag 13 juli 2011

Zigenare fick löjligt låga straff för brutalt åldringsrån

Lyssna: Anna-Lisa Tobiasson ”Jag har haft riktig panikångest”

Intervju med den rånmisshandlade åldringen

ÅLDRINGSBROTT Den 86-åriga Anna-Lisa Tobiasson rånades brutalt på eftermiddagen den 4 mars i centrala Tingsryd när hon var på väg hem från Swedbanks kontor till sin lägenhet i centrala Tingsryd – stödd på en rullator. Hon hade tagit ut 6 000 kronor som hon skulle använda vid ett inplanerat tandläkarbesök. När Anna-Lisa tryckt in portkoden blev hon nedslagen av en då 17-årig zigenare. Han slog ner henne så brutalt att hon fick en hjärnblödning och flera frakturer i ansiktet.

Zigenaren stack med hennes väska innehållande hennes 6000 kronor. Anna-Lisa sjönk ihop men lyckades hålla fast i sin rollator och kunde själv söka hjälp hos en granne. Hon fördes sedan i ambulans till Växjö lasarett där hon fick vårdas under ett par veckor.

Polisen la ned stora resurser på att gripa gärningsmännen, och till sin främsta hjälp hade man bilderna från Swedbanks övervakningskameror. På så sätt greps två asylsökande zigenare från Kosovo den 10 maj, en 23-årig kvinna och en 30-årig man, placerade i Tingsryds kommun samt en tredje, en idag 18-årig kille bosatt Åstorps kommun och som har PUT. Polisen var övertygade om att rånarna såg på när pengarna togs ut och bestämde sig då för att slå till mot den försvarslösa 85-åringen. Trion gjorde inget bankärende utan valde i stället att följa efter kvinnan. Alla tre förnekade brott och hade olika versioner om vart de tog vägen efter besöket på Swedbank.

Men så erkände 18-åringen och utredningen tog fart. Han var den som slog ner åldringen och tog hennes väska med pengarna. Men de andra två planerade rånet. För besväret fick några tusenlappar och bjöds även på vodka. Kvinnan erkände också och sedan även den 30-årige mannen men han medgav bara medhjälp till stöld.

Zigenartrion åtalades för grovt rån vid Växjö tingsrätt. I samband med åtalet yrkade åklagaren på utvisning för den 23-åriga kvinnan och den 30-årige mannen medan 18-åringen klarade sig undan på grund av PUT (Permanent uppehållstillstånd). Nu har domen kommit och då ska man ha i åtanke att minimistraffet för grovt rån är fyra års fängelse.

Växjö tingsrätt dömde

  • Vilson Ristic, 18 år, för grovt rån till tre månaders fängelse. Fängelsedomen kombineras också med skyddstillsyn och han ska ha kontakt med öppenpsykiatrin. Han figurerar sedan innan i en annan utredning om åldringsbrott mot ett äldre par i Bjuv.
  • Vlasimir Ristic, 30 år, asylsökande och medborgare i Kosovo, för grov stöld till ett och ett halvt års fängelse.
  • Gulijeta Suljic, 23 år, asylsökande och medborgare i Kosovo, för grov stöld till ett och ett halvt års fängelse.

Kosovo-paret utvisas efter avtjänat fängelsestraff och får inte återvända till Sverige på tio år. Tingsrätten motiverar sedan Vilson Ristics låga straff med hans låga ålder vid tiden för brottet (ej fyllda 18 år) och ”personliga förhållanden”.

Trion ska solidariskt utge drygt 42 000 kronor i skadestånd till den grovt misshandlade Anna-Lisa Tobiasson..

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt