BANKRÅN Den 9 mars i år utsattes Swedbank i småländska Vaggeryd för ett brutalt bankrån. Fyra maskerade rånare varav en väntade utanför slog då till mot banken. Man slog sig in genom ett fönster och var beväpnade med skarpladdade vapen varav ett hagelgevär, basebollträ och yxa.
Väl inne hotade man personalen och trion ville åt pengarna i valvet. En bankanställd förklarade att han inte kunde öppna. Då sköt de flera skrämselskott varav ett nära huvudet på banktjänstemannen, som var övertygad att han hade blivit träffad. Enligt bankpersonalen talade rånarna med ”balkanbrytning”.
Rånarna gav sedan upp försöket att få pengar från valvet och tvingade istället personalen att slå koden till en av säkerhetshurtsarna. Rånarna tilltvingade sig 126 192 kronor och försvann sedan i flyktbilen, en grön japansk bil. Vid rättegången berättade bankpersonalen om rädslan de kände under rånet. En man sa att han var säker på att han skulle dö och att han fortfarande är rädd för vad som ska hända om han hamnar i en stressig och högljudd situation.
Jakten
Tack vare uppmärksamma vittnen kunde man spåra bilens ägare till Landskrona. Ett vittne såg bilen och de unga männen en timme tidigare i utkanterna av Vaggeryd. Bilen stod konstigt uppställd och vittnet tog regnr. Och efter rånet såg ett annat vittne hur bilen gjorde en u-sväng vid en vägspärr i Smålandsstenar och tog regnr.
Bilens ägare var en kosovoalban i Landskrona. Den 11 mars slog man till i Landskrona och grep honom och hans tonårige lillebror. Bilägaren släpptes senare medan lillebror anhölls. Den 22 mars slog man till igen i Landskrona och grep ytterligare tre 19-åringar. En av dem flydde via en balkong men hittades senare i grannfastigheten. Samtliga häktades för grovt rån. Gänget nekade till rånet och hävdade att de varit i Jönköping i ett ärende som de inte velat berätta om.
Men genom en omfattande vittnesbevisning, övervakningsbilder, tekniska fynd, blodspår, telefontrafik kunde man binda dem till rånet. Bland annat visade övervakningsbilder från Statoil i Landskrona när killarna tankar bilen tre och en halv timme innan rånet i Vaggeryd. Bilderna var tillräckligt bra för att utredarna skulle kunna identifiera dem med hjälp av kollegorna i Landskrona. På bilderna hade några av de fyra tonåringarna samma klädsel som gärningsmännen i Vaggeryd. En av dem bar en tröja med ett ovanligt mönster.
I närheten av den vägspärr där den gröna bilen sågs vända i Smålandsstenar hittades senare kläder och andra föremål som användes vid rånet. Bland annat ett hagelgevär en yxa, kläder och rånarluvor. En analys av kläderna visade att det fanns glaspartiklar på dem som med stor sannolikhet kommer från det krossade bankkontorsfönstret.
En dna-analys av föremålen som polisen hoppades kunna knyta 19-åringarna med gav bara en träff. På ett par jeans fanns en blodfläck. Och enligt Statens kriminaltekniska laboratorium talade deras undersökning för att blodet kom från en av 19-åringarna.
Jönköpings tingsrätt dömde
- Arber Ferizi, född 1992, för grovt rån till fängelse tre år och fyra månader. Svensk medborgare.
- Emir Assad Salman, född 1992, för grovt rån till fängelse i två år och åtta månader. Han körde flyktbilen. Svensk medborgare.
- Shpejtim Mangjolli, född 1992 och medborgare i Serbien/Montenegro, för grovt rån till fängelse tre år och fyra månader. Inget yrkade om utvisning.
- Egzon Syla, född 1992 (ingen bild), för grovt rån för grovt rån till fängelse tre år och fyra månader. Svensk medborgare.
Skadestånd
Enligt tingsrättens mening har rånarnas agerande varit mycket hänsynslöst mot de bankanställda och varit ägnat att skapa stor rädsla och ångest. De anställda har berättat att de mått dåligt efter rånet, flera har haft sömnsvårigheter, huvudvärk och koncentrationsproblem. Höga ljud framkallar på nytt ångesten från händelsen och de har allmänt blivit mer nedstämda och vaksamma
De dömda ska solidariskt utge skadestånd till Swedbank med 226 053 kronor och till var och en av de bankanställda (sju stycken) mellan 19 600 och 44 600 kronor för kränkning och sveda och värk.
Resonemang
Rånet ska enligt tingsrättens bedömning klassas som grovt eftersom det använts ett skarpladdat vapen och för att rånarna haft ett par av de bankanställda ”i sitt våld” och föst runt dem i banken för att de skulle öppna dörrar och skåp. Tingsrätten har också tagit hänsyn till gärningsmännens åldrar. Straffvärdet för det grova rånet är enligt tingsrättens mening kring fem års fängelse för de tre som varit inne på banken och fyra år för chauffören. Eftersom de tilltalade är under 21 år ska straffen minskas med ungefär en fjärdedel.
Domstol
Jönköpings tingsrätt, mål nr B 908-11
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt