söndag 10 juli 2011

Etablissemanget vill inte bo i Tensta

Lyssna: Dokumentärredaktionen : Tensta ligger mitt i Sverige

FÖRORTEN Journalisten Johanna Langhorst har mot sin vilja tvingats flytta från Tensta efter 17 år. Bland annat har den äldsta sonen rånats två gånger och vågade inte längre gå hem från tunnelbanan. Det handlar om den invandrade gängkriminaliteten i Tensta, de som terroriserar övriga. Man slåss mot ordningsvakter, rånar andra unga, tänder eld på bilar, kastar stenar på polisen och bidragit till att tunnelbaneuppgångar hållits stängda månadsvis. Gänget består av runt 30 stycken och polisen har inte fått stopp på dem.

SVD Brännpunkt frågar sig Johanna Langhorst hur det är möjligt. Samtidigt är hon djupt kritisk till att hennes mediakollegor och makthavare inte bor i Tensta, trots att man då och då försöker lyfta fram det positiva med flyktingar.

Av 61 chefer i Spånga Tensta Stadsdelsförvaltning bor en enda i Tensta. Av förvaltningens 70 socialsekreterare bor ingen där. De ansvariga tjänstemännen i Tensta Stadsdelsförvaltning och deras barn har alltså aldrig själva behövt möta gänget i sin vardag eftersom medelklassen inte bor i miljonprogram.

Av samma skäl riskerar de inte heller att bli granskade av medierna. I betongförorten Skärholmen finns det 2 journalister per 1000 hushåll medan motsvarande siffra är 28 på västra Södermalm, allt enligt Kerstin Ekbergs undersökning "Här bor journalisterna" från 2007.

[..]

Regeringen utredde nyligen om flyktingar verkligen skulle få välja bostadsort själva, med hänvisning till föreställningen att invandrare isolerar sig från det övriga samhället. Sanningen är det diametralt motsatta. Det är den svenska medelklassen som skyr integrationen.

För att komma åt svenska medelklassmiljöer placerar miljonprogrammens invånare ofta sina barn i innerstadsskolor. Men om det blir fler än cirka 30 procent invandrarelever på en skola så plockar den svenska medelklassen ut sina barn och sätter dem i skolor med färre invandrare, eftersom man inte vill ha blandningen. Det visar Nihad Bunars och Jenny Kallstenius rapport "Valfrihet, integration och segregation i Stockholms grundskolor".

Janne Josefsson intervjuas ca vid 00:36:20 i hennes dokumentär

SR
Rapporten Valfrihet, integration och segregation i Stockholms grundskolor (laddas ner direkt)
Rapporten Här bor journalisterna

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt