tisdag 5 juli 2011

Nyanserad dokumentär på SVT

SUDAN Dokumentären ‘Världens nyaste land’ av journalisten Bengt Nilsson, ger en nyanserad och mångsidig bild av läget i Sudan. Den kartlägger situationen i landet inför södra Sudans självständighet den nionde juli i år.

Sudan har sedan självständigheten 1956 präglats av inbördeskrig. Konflikten handlar till stor del om att muslimerna i norr under lång tid förtryckt de sekulära och kristna i Sudan, som bor främst i de södra delarna. Förutom att dokumentären belyser konflikten mellan islam och icke-muslimer, tar den även upp den komplexa situation som uppstår i ett land med flera religioner, stammar och språk. Den belyser också hur viktig handeln är för att komma ur fattigdom, och att biståndet snarare förvärrat än hjälpt situationen i landet. Den tar även upp Lundin Oil, ett svenskt företag som prospekterat olja i Sudan, men som på grund av påtryckningar lämnade landet.

Istället har kinesiska företag tagit över industrin som totalt saknar respekt för mänskliga rättigheter, i motsats till Lundin Oil som lämnade landet på grund av att dessa inte efterlevdes. Dokumentären visar också en  händelse vid en traditionell brottningsmatch där besökarna river ner staketet för att komma in gratis, till arrangörens förtvivlan.

Med andra ord skiljer sig denna dokumentär från SVT:s övriga utbud, då den på ett nyanserat och kritiskt sätt tar upp komplexiteten i Sudans situation.

Se dokumentären på SVT Play.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt