lördag 16 juli 2011

Mer suktande efter en kvinnlig Zlatan


Hampus Magnusson och Cecilia Magnusson (M)

TRAMS Nyligen efterlystes en ny kvinnlig Zlatan i Expressen då det var alldeles för blont och blåögt i det svenska damlandslaget i fotboll. Nu får tramset en uppföljare i två moderater, Hampus Magnusson och Cecilia Magnusson, som ”inte ger sig förrän vi får fram en kvinnlig Zlatan”.

VM är viktigt inte minst för unga människors identifikation med kända idrottsstjärnor, ett faktum med stora möjligheter. Idrottens kraft kan, om vi förmår att nyttja denna kraft rätt, betyda mycket i arbetet att bygga ett öppet, tolerant och mångkulturellt samhälle. Ett samhälle där alla tillåts vara med och människors erfarenheter tas tillvara.

För drygt tio år sedan debuterade en ung spelare vid namn i Zlatan Ibrahimovic från Rosengård i MFF. Denne unge man, med ett sätt att tala och förhålla sig till tillvaron, var på många sätt något nytt i ett ganska konservativt fotbolls-Sverige. Som fotbollsspelare betyder han mycket för såväl sitt klubblag Milan som det svenska fotbollslandslaget. Som människa och symbol för tiotusentals killar och tjejer i förorterna betyder han allt.

I en tid när media rapporterar från Fittja, Bergsjön och Rosengård om gängbråk, sexistiskt språkbruk och socialt utanförskap visar Zlatan hur man genom att ta vara på sina möjligheter och arbeta målmedvetet kan lyckas vinna respekt och uppskattning i alla samhällsgrupper.

I den trupp som på herrsidan för närvarande försöker kvalificera oss till nästa års EM är namnen Ibrahimovic, Maistorovic och Bajrami lika naturliga som Svensson, Mellberg och Johansson. Tittar vi i de yngre landslagen på herrsidan är denna tendens ännu tydligare. Tyvärr ser det inte likadant ut på damsidan. En kvinnlig Zlatan lyser med sin frånvaro och vi måste fråga oss vad detta beror på. Det finns lika många pojkar som flickor med utländsk bakgrund och ändå integreras inte flickorna på samma sätt.

Forskning visar på brister på jämställdhetsperspektiv inom många kulturer. De fördefinierade könsroller som unga tjejer förväntas uppfylla, som finns mer eller mindre inom alla kulturer, gynnar varken samhället som helhet eller den enskilda människan. Diskussionen om flickor och kvinnors situation i olika invandrargrupper måste föras utan främlingsfientliga förtecken.

GP

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt