söndag 3 juli 2011

Stenkastning och bränder beror på strukturell rasism

IDIOTI UPPHÖJT TILL TVÅ En läsare informerade om mannen på bilden; Behrang Miri, muslimsk iranier från Rosengård och självutnämnd rappare som debatterar och ideligen bortförklarar varför MENA-gängen bär sig så illa åt i tid och otid. PI känner igen honom från ett flertal dueller i SVT Debatt samt från hejdlöst pinsamma försök till rappande. Se valfri video.

Nu har denne Behrang Miri fått in sin första debattartikel på Newsmill, där han jämför ”arabvåren”, dvs alla de regimkritiska som försöker störta- och störtat diktaturerna i Egypten, Tunisien, Syrien, Libyen, Jemen mfl – med arabgängen som anfaller polisen, brandkåren med stenar och startar mordbränder ideligen. Enligt honom är det jämförbart och ”är uttryck för den frustration som följer av att man är offer för strukturell rasism.”

Det som är gemensamt i alla dessa fall är att många har bl.a. förlorat tron på våra institutioner. Ibland tar frustrationen över och tar sig destruktiva utlopp. I förorter runt hela Europa och Sverige bränner man bilar och kastar sten på polis och räddningstjänst.

Vi ser inte alltid den frustration som ungdomar bär på som i slutändan kanaliseras till uppror och upplopp som något som är viktigt att se och ta till oss. Vi lever trots allt i Sverige – världens mest demokratiska uppbygga land. Men hur kommer det sig då att ungdomsarbetslösheten i vårt land är näst högst i hela Europa (endast Spanien är före oss)? Hur kommer det sig att IV-programmet i många av våra storstäder har blivit den mest "populära" gymnasieprogrammet utav dem alla? Hur kommer det sig att kackerlackor istället för hundar har blivit människans bästa vän i vissa förorter? Vår "exotiska" omvärldssyn gör att vi inte alltid fattar att till en viss del så finns även Tahrirtorget i vårt eget land.

Klasspolitiken finns här så som utanförskapet. Nerbrända bilar och stenkastning har inget med etnicitet, vandalism och huliganism att göra. Det kanske inte tar sig i lika tydligt uttryck som i Tunisien, men incidenterna ute i våra miljonprogram är även de uttryck på den frustration som medföljer de som faller offer för strukturell rasism, hög arbetslöshet och bostadsbrist – till en vis mån samma anledningar till varför ungdomar i Norra Afrika och Mellanöstern tog till kamp. Genom att enbart satsa på polisiära åtgärdar för att dämpa ungdomarnas frustration är negligera den röst av frustration som finns hos många 70,80 och 90-talister. Negligera det faktum att 80 och 90-alisterna är första generationen på länge som har det sämre ställt än föräldrarnas generation.

Newsmill. Läs även alla kommentarer som slaktar Behrang Miri.

I ett svarsinlägg skriver ekonomihistorikern Carl-Mikael A. Teglund:

Förortsungdomar som bränner bilar kan inte jämföras med demokratikämpar

Jämför man förtryckta människors kamp mot diktaturer med utråkade svenska ungdomars vandalism i svenska förorter förringar man de förstas kamp för basala mänskliga rättigheter och demokrati. Det är grovt kränkande mot alla dem som kämpat och kämpar med livet som insats i kampen mot Ben Ali, al-Assad, Mubarak och general Ghaddafi. Det är dock exakt detta som Behrang Miri från ”Rörelsen Gatans Röst och Ansikte” lyckats göra.

Newsmill

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt