måndag 18 juli 2011

Kreativa nybyggare undanhöll 100 miljoner kr i råtobakshärva

EKOBROTT Det handlar om import av råtobak avsedd för vattenpipor. Detta är avgiftsfritt, och tyngdpunkten ligger på rå. Den får inte vara uppskuren i bitar, hackad, smaksatt eller ompacketerad för vidareförsäljning. Då inträder nämligen punktskatt med 1 560 kronor per kilo.

Detta struntade det arabiska gänget fullständigt i. De importerade 65 ton råtobak och skred till verket. I hemliga fabriker, hyrda lokaler i Malmö, Svedala, Arlöv och Marieholm, processade man tobaken genom blanda in aromämnen, glycerin och sirap. Sedan förpackades allt på nytt där man använde falska lådor och märkningen från ett känt tobaksföretag, ”Al Fakher”, i Dubai. Just den delen kan handla om varumärkesintrång och är fortfarande under utredning. Sedan sålde man tobaken vidare både inom Sverige och till utlandet, England och Tyskland.

Ligan tros ha undanhållit minst hundra miljoner kronor i skatt.

Man kom ligan på spåren mest av en slump. I september 2010 beslagtog tullen i Trelleborg ett parti med 1,3 råtobak i en bil. I oktober hittade tyska tullen ett ton råtobak i en annan bil. Det visade sig att beslagen hade en koppling och man började nysta i fallet. Ekobrottsmyndigheten, länskriminalpolisens aktionsgrupp och Skatteverket samverkade. Det ledde fram till de hemliga tobaksfabrikerna och man satte in spaning och telefonavlyssning. I mars slog man till mot ligan.

Nu är fem män (araber) åtalade men alla nekar och skyller på varandra.

Åtalade

Grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott

  • Mustafa Sayed Mansour Al-Hindi, född 1972 (statslös medborgare)
  • Kamal El-Batal, född 1975
  • Khodr El-Batal, född 1978

Medhjälp till grovt skattebrott

  • Hatem Abunusair, född 1984
  • Daniel Alhende, född 1987 (statslös medborgare)

Åklagaren yrkar även på näringsförbud i tio år för Mustafa Sayed Mansour Al-Hindi, Kamal EI-Batal och Khodr EI-Batal. Det finns dock inget yrkande om utvisning.

Malmö tingsrätt, mål nr B 994-09 (Ekobrottsmyndigheten)
SDS

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt