fredag 29 juli 2011

Ensamkommande beklagar sig över dålig ekonomi vill inte jobba

NORDMALING De så kallade ensamkommande flyktingbarnen i Nordmaling har det inte lätt i det nya landet. Under juli fram till slutet av september har de fått 1 500 kronor att röra sig med. En mindre katastrof med andra ord för individer som uppger sig ha flytt ifrån krig och elände.

Enligt nya riktlinjer får ungdomarna, utöver boende och allt vad det innebär, inga fickpengar under sommaren.

- I juni fick vi 1 500 kronor som vi ska klara oss på. Jag har inga pengar och bara mat för två dagar, säger en av ungdomarna.

De som bor i utslussnings- och träningslägenheter sägs vara särskilt drabbade då de förväntas stå för sina egna matkostnader. Inför sommaren erbjöd dock HVB-hemmet Atlas en lösning: skogsplanteringsjobb i sammanlagt tre plus tre veckor, något samtliga tackade nej till.

- De är hemskt ovana vid den typen av tungt arbete. Året innan hjälpte de till att röja vandringsleder. Det var ett helt annat sommarjobb, säger en av ungdomarnas gode män.

Ungdomarna menar också att personalen är elaka.

- De hotar oss med våld och svär åt oss, säger en av dem.

Lars Andersson är HVB Atlas verksamhetschef och uppger för Västerbottens-Kuriren att de ”barn” som står utan pengar ersätts upp till försörjningsstödsnormen för mat, dock inte för övriga kostnader.

- De här ungdomarna har valt att tacka nej till jobb av bekvämlighetsskäl. Då får de stå för konsekvenserna, säger Lars Andersson.

VK

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt