torsdag 21 juli 2011

Tillslag mot loppis kränkande JO-anmäls


Visa större karta

MALMÖ När man inte trodde att kränknings- och diskrimineringsindustrin kunde sjunka lägre kommer rapporter från Malmö om att tillslag mot en loppmarknad där myndigheterna bland annat hittade stöldgods för 1,2 miljoner kronor anmälts till Justitieombudsmannen.

Bakom anmälan står två företag och 33 privatpersoner som JO-anmält Skatteverket, polisen och gränspolisen för totalt tre tillsag mot Hindbyfyndbörsen och Bazaren 2010 och vid två tillfällen i år. Enligt anmälan menar man att agerandet är ”både hänsynslöst och oproportionerligt och bör därför kritiseras”. Utöver det anser man att gränspolisens agerande varit ”diskriminerande”.

Loppmarknaderna håller öppet på onsdagar, lördagar samt söndagar. De fyra lokalerna är indelade på totalt 1 700 kvadratmeter där företag och privatpersoner får hyra in sig. Ombudet för anmälarna menar att verksamheten, utöver en affärsmässig funktion, även fyller en kulturell och social funktion för ”vänner och landsmän som träffas och umgås i en miljö om påminner om hemlandets marknader”. Med razziorna har man även sökt efter illegala invandrare.

Sydsvenskan beskriver det senaste tillslaget av myndigheterna på följande sätt: "Rader av unga, välbyggda män och kvinnor med öronsnäckor kommer in från alla hörn. Det tar någon minut för oss att fatta att vi hamnat mitt i ett myndighetstillslag. And­ra har redan märkt det, det smäller och slamrar när vissa säljare stänger ner stånden och raskt blandar sig med andra besökare. På flera ställen ser vi varor plockas undan från diskarna och stoppas ner i fickor eller byta händer innanför ståndens hönsnät, telefonkort från Comviq, dyra rakhyvlar, guldsmycken. På and­ra håll står säljarna kvar utan att oroa sig."

SDS

Relaterat

Polisen fyndade på loppmarknad

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt