torsdag 28 juli 2011

Staten delfinansierade kurs i civil olydnad

Lyssna: Ofog i Vidsel

ODEMOKRATISKT PI har tidigare skrivit om Ofog – nätverket som tar sig in på skyddsklassade områden och förstör militär utrustning och allmänt lever rövare. Bland hos BAE Systems Bofors och Aimpoint. På hemsidan har man sagt sig ”kämpa mot vapen i allmänhet och särskilt Natos kärnvapen”. Flera svenskar i nätverket har tidigare dömts för olaga intrång, grov skadegörelse, med mera, till kortare fängelsestraff och höga skadestånd. Det hjälper dock inte. För så fort de släpps är man ute på nya kriminella äventyr. Själva anser man sig vara politiska fångar.

Tidigare i veckan har det varit en Nato-övning på det militära övningsområdet Robotförsöksplats Norrland, RFN, i Vidsel utanför Älvsbyn. Utanför området fanns 150-200 ”aktivister” från nätverket Ofog, såväl svenskar som utlänningar. Ett antal kunde dock inte hålla sig utan tog sig in på området och polisen grep gänget. De gripna är från Venezuela, Belgien, Spanien, Finland och Tyskland och är nu anhållna för överträdelse av skyddsområde. Yttterligare ett 20-tal svenskar omhändertogs och är nu släppta. Även de misstänks för samma brott. Man ägnade sig även åt skadegörelse genom att måla ett antal skyltar och vägbanor med rosa färg.

Kurs i civil olydnad

Kvarnby folkhögskola nere i gangsterstaden Malmö är rakt igenom vänsterinriktad och drivs med lokala Ung Vänster som medarrangör. Man har diverse politiska kurser, serietecknarkurser och allmän kurs som läses i huvudsak för att ge allmän behörighet för högskolestudier. Man säger sig också vila på värdegrunden demokrati. Likväl har man haft kurser i utomparlamentariska metoder.

2009 fick Kvarnby folkhögskola 8,7 miljoner kronor av staten i bidrag. Den sommaren hade man även en kurs i civil olydnad – medarrangör; Ofog. Kursen drevs som internat under en sommarvecka och därutöver fyra veckor på distans. Den finansierades dels med en avgift, dels med statsbidrag.

Media uppmärksammade detta och Signhild Håkansson på folkbildningsrådet fick frågan om kursen var berättigad till bidrag från staten. Hennes svar var att "kursen kan ligga på gränsen till om man kan få statsbidrag”. Ewa Bertz, folkpartistiskt oppositionsråd i Malmö, krävde att statsbodraget drogs in.

Vad utfallet blev vet inte PI. Vad vi däremot vet är att deras kurs i utomparlamentariska metoder bygger på exakt samma ‘recept’ som Lars Ohly bittert hävde ur sig efter den sura valförlusten i september 2010. Då sa han:

”Vi måste nu bygga utomparlamentariska rörelser för att förhindra en sådan politisk utveckling. Det är vår främsta uppgift, det är det vi ska arbeta med!”

Talet kan ses här.

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt