måndag 11 juli 2011

Australien kan få världens strängaste burkalag

AUSTRALIEN Myndigheterna i delstaten New South Wales har lagt fram ett förslag om att muslimer som vägrar att lyfta på slöjan och visa ansiktet ska kunna dömas till ett års fängelse eller tilldelas böter på upp till 5 500 australiska dollar.

Lagförslaget är motiverat av ett fall där en 47 år gammal muslimsk sjubarnsmamma, Carnita Matthews, stoppades av polisen för en mindre trafikförseelse i Sydney i juni 2010. Matthews anklagade efteråt polismannen Paul Fogarty för rasism och att ha försökt dra av henne slöjan.

Vad Matthews inte visste var att hela händelsen filmades av en kamera i polisbilen, vilket resulterade i att hon själv dömdes till sex månaders fängelse för falska anklagelser. Domen upphävdes dock senare då det inte kunde bevisas att det var just Matthews som signerat den falska anklagelsen, då denna var iklädd burka.

Australiens muslimer och politiskt korrekta menar att myndigheterna överreagerar med lagförslaget, vilket de kallar anti-muslimskt och påpekar att av landets 23 miljoner invånare är 400 000 muslimer, varav endast omkring 2 000 bär heltäckande slöja.

Om lagen antas avgörs vid en omröstning i delstatsdepartementet i augusti. New South Wales är Australiens folkrikaste delstat och omfattar bland annat Sydney. Spänningar ska sedan en tid ha funnits mellan muslimer och andra grupper i de största städerna. Muslimer är den snabbast växande minoritetsgruppen i landet, varav de flesta bor i Sydney och Melbourne.

Aftenposten

Relaterat

Polis falskt anklagad för rasism av muslim

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt