lördag 14 maj 2011

Vodoo och slaktade djur höll nigerianska prostitutionerade i schack

Övre raden från vänster: Yahaya Balinda, Henrik Bengtsson, Aibsatou Abdou. Undre raden från vänster: Françoise Nguedem Teinto, Anders Kaas Peterson, Rhoda John.

MÄNNISKOHANDEL Det handlar om omfattande människohandel där hitlockade lågutbildade nigerianska kvinnor skrämdes till lydnad genom voodooritualer, ledda av medicinmän som använt sig av vodooritualer, förbannelser, slaktade djur och trummor. Kvinnorna fick avlägga ed att betala tillbaka resekostnaderna om tiotusentals euro. Medicinmännen uppgav också att de skulle dö bland annat om beloppet inte återbetalades och om kvinnorna anmälde.

Två kvinnor från Kamerun var drivande bakom prostitutionsverksamheten, där en av dem heter Aibsatou Abdou. Hon var egentligen den som styrde allt och hämtade hit ett tiotal kvinnor, bland annat en 16-årig flicka från Nigeria. Priset för de sexuella tjänsterna varierade mellan 2 000 kronor och upp till 10 000 kronor för en hel natt. Kvinnorna har marknadsförts via annonser på internet och försetts med mobiltelefoner. Sedan har de tvingats prostituera sig, först i Malmö och sedan i Stockholm. De tog emot kunderna antingen i en lägenhet som Aibsatou Abdou har tillhandahållit eller gjorde hembesök.

En utredande polis har berättat att flickorna är mer skrämda av voodooritualerna än av att förhöras av svensk polis, som därför tvingats ta hjälp av afrikanska präster i Sverige för att nå fram till dem. Flera av de utsatta kvinnorna har nu sökt asyl här. Det är mycket ovanligt att afrikanska kvinnor används i prostitution här, men har blivit vanligare sedan Norge införde en egen sexköpslag. Där var den afrikanska prostitutionen tidigare omfattande. Även Danmark har en omfattande handel med afrikanska kvinnor.

”Rita”, 16 år

Släktingarna i Nigeria sålde Rita till Aibsatou Abdou. Den 6 juli 2009 landade flyget i Köpenhamn och Rita fördes till Sverige. När hon kom till hit fick hon veta att hon var skyldig Aibsatou Abdou 50 000 euro, om hon skulle bli fri. Skulden skulle betalas genom att hon sålde sex till svenska män. När skulden var betald skulle hon fortsätta att betala hälften av sina intäkter till Aibsatou Abdou. Under två månader i Malmö och en månad i Stockholm såldes Rita som sexslav åt svenska män.

I polisutredningen beskriver hon hur hon torterades och hotades. Hon skars med rakblad över kroppen. Ärren skulle fungera som påminnelse om hennes skuld. Voodooceremonin, där hon pressades till lydnad, var noggrant uträknad. Inför gudabilderna fick Rita avlägga en ed.

- Gudarna talade om att jag skulle dö om jag inte betalade tillbaka pengarna, säger Rita.

Prästen dödade en kyckling och tog ur dess fortfarande varma hjärta, som Rita fick äta upp. Om hon inte gjorde som hon lovat, förklarade prästen, så skulle hjärtat som hon nu bar i kroppen förgöra henne.

”Hon har genom skuldsättningen och genom den ed hon svurit befunnit sig i en mycket utsatt situation. Eden har förstärkts genom det hot som legat över henne och hennes mor i Nigeria om hon inte betalade skulden eller på annat sätt bröt eden”, skriver hovrätten i domen.

Rita hade ingen tidigare erfarenhet av sex och visste inte vad hon skulle göra med männen. För att lära sig fick hon följa med en av de andra prostituerade till en sexköpare. Rita sminkades och fick kläder så att hon inte skulle se så ung ut. Men på de av polisen avlyssnade telefonsamtalen hem till mamman i Nigeria hördes det lilla barnets vädjan och gråt efter hjälp.

En av de svenska männen hon såldes till i Stockholm band och slog henne och hade förnedringssex med henne. När Rita inte ville träffa mannen igen ringde Aibsatou Abdou och beordrade henne att träffa honom. När det stod klart för polisen att en av de prostituerade kvinnorna, Rita, var under 18 år slog de till omedelbart. De gillrade en fälla så att Rita kunde plockas bort från verksamheten. När hon trodde att hon gick till en sexkund väntade i stället en polis på henne. Aibsatou Abdou och de andra nu dömda människohandlarna visste bara att Rita försvunnit, men inte varför.

Expressen

Stockholms tingsrätt dömde

 • Aibsatou Abdou, född 1980, för människohandel till fängelse 6 år. Hon ska utge skadestånd med vardera 3000 000 kronor till två målsäganden. Ej utvisad.
 • Francoise Nguedem Teinto, född 1987 och medborgare i Kamerun, för medhjälp till människohandel till fängelse 2 år. Hon skall solidariskt med Aibsatou Abdou utge skadestånd till en målsäganden med 100 000 kr. Utvisad.
 • Yahaya Balinda, född 1977 och medborgare i Uganda, för koppleri till fängelse 1 år 6 månader
 • Henrik John Bengtsson, född 1967, för koppleri till fängelse 1 år.
 • Anders Kaas Petersen, född 1971 och dansk medborgare, för koppleri till villkorlig dom.
 • Rhoda John, född 1970 och medborgare i Nigeria, för koppleri till villkorlig dom.
 • Daryoosh Mohammadi, född 1964 och medborgare i Iran, för koppleri till villkorlig dom.
 • Peter Ndigame, född 1969, för koppleri till skyddstillsyn.

Stockholms tingsrätt, B 19658-09, meddelad 18 december 2010.

Svea hovrätt dömde

 • Aibsatou Abdou, född 1980, för människohandel till fängelse 6 år. Hon ska utge skadestånd med vardera 250 000 kronor till två målsäganden (skadeståndet sänktes). Ej utvisad.
 • Francoise Nguedem Teinto, född 1987 och medborgare i Kamerun, för medhjälp till människohandel och koppleri till fängelse 2 år. Skadeståndsdelen oförändrad. Den tilltalade utvisas ur riket och förbjuds att återvända hit före 2015-12-17.
 • Yahaya Balinda, född 1977 och medborgare i Uganda, för koppleri, fängelse i ett år och sex månader.
 • Henrik John Bengtsson, född 1967, för försök till koppleri till fängelse 8 månader.
 • Anders Kaas Petersen, född 1971 och dansk medborgare, för koppleri och medhjälp till människohandel till fängelse 1 år.
 • Rhoda John, född 1970 och medborgare i Nigeria, för koppleri till fängelse 1 år sex månader.
 • Daryoosh Mohammadi, född 1964 och medborgare i Iran, för koppleri till villkorlig dom och skyddstillsyn.
 • Peter Ndigame, född 1969, för koppleri till skyddstillsyn och skyddstillsyn.

Svea hovrätt, mål nr B 87-11, meddelad 11 maj 2011

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt