torsdag 19 maj 2011

Australiska tidningar avslöjar bluffen om ensamkommade flyktingbarn

ÅLDERSBLUFFEN Utomlands arbetar journalister som det är tänkt, dvs. de avslöjar fusk och håller politiker ansvariga för mörkläggning. PI har tidigare berättat om hur kvällstidningen Verdens Gang skrivit om det utbredda åldersfusket hos de så kallade ”ensamkommande flyktingbarnen” som söker uppehållstillstånd i Norge.

I Australien har ett antal tidningar i dagarna uppmärksammat hur asylsökande utger sig för att vara tonåringar för att öka sina chanser att få stanna i landet. Utan pardon skriver både Herald Sun och Courier Mail om fusket och hänger ut de ansvariga.

Herald Sun har till och med en webfråga där läsaren får rösta ja alternativt nej på frågan: Har du förtroende för den federala regeringens hantering av asylsökande? När får vi se en liknande webfråga i svenska tidningar?

Den enda svenska motsvarigheten vi drar oss till minnes är Aftonbladets webfråga där läsaren fick ta ställning till ”Vi Gillar Olika” eller ej. Den stora skillnaden där var att läsaren bara fick en valmöjlighet: Ja.

Nej-knappen lyste med sin frånvaro. Å andra sidan fick man trycka på Ja-knappen hur många gånger som helst. Kanske för att blåsa upp siffrorna, som trots allt blev ganska magra ändå.

Herald Sun skriver:

Asylsökande låtsas vara tonåringar för att få sina ansökningar att gå igenom snabbare och för att få bättre boende.

Delstaten Victorias största flyktingförläggning för ungdomar, Broadmeadows, är fylld med asylsökande som utger sig vara under 18 år. Syftet är att undvika de tuffare regler som omgärdar vuxna asylanter.

Hemliga foton som Herald Sun fått tag på avslöjar män med tydliga tecken på åldrande, inkluderande rynkor kring ögonen och uppåtkrypande hårfäste.

Experter som tidningen talat med säger att männen mer sannolikt är i sena tjugoårsåldern.

Flera källor inom immigrationsmyndigheten bekräftar fusket.

Asylhandläggare saknar tid och resurser att närmare åldersbestämma männen, så de skickar dem till ungdomshem med "ett snett leende", berättar en uppgiftslämnare.

”Det är några riktigt biffiga män, vi pratar om människoberg. Sextonåringar är helt enkelt inte byggda så”, sa källan.

Det framkom också att de vuxna asylanterna styr ungdomshemmen och mobbade de äkta ungdomarna.

Dr. Meiya Sutisno vid den kriminaltekniska fakulteten vid University of Technology i Sydney sa att en första bedömning av ett urval av fotografierna visar att männen inte är minderåriga.

"De är inte ungdomar, absolut inte", sa hon.

Dr. Sutisno menade att männen på bilderna var mellan 18 år till sena tjugoårsåldern.

Scott Morrison, invandringstalesmannen för oppositionen, sa att åldersbluffen har blivit välkänd bland asylsökande, och att immigrationsmyndigheterna inte har resurser att fastställa åldrar.

"De har ingen aning om hur gamla dessa människor är. De gissar bara", sa han.

Våra källor avslöjar att många asylsökande inte har någon som helst dokumentation så att de kan ljuga om sina åldrar.

Några ensamkommande barn har skrutit om att de i själva verket är tio år äldre än vad de hävdat inför myndigheterna.

Andra boende på Broadmeadows ungdomsboende skrävlar om att de försvinner ut på nätterna för att gå på McDonalds.

Pamela Curr, samordnare på Asylum Seeker Resource Centre, hävdar att många inte ens känner till sin riktiga ålder eftersom det inte ingår i kulturen att fira födelsedagar.

"De säger vad de har blivit tillsagda att säga av människosmugglare."

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt