onsdag 18 maj 2011

Maud Olofosson uppläxad av danska integrationsministern

DANMARK I kölvattnet efter att Danmarks regering tillsammans med Dansk Folkeparti kommit överens om att återupprätta gränskontroller mot Sverige och Tyskland beklagade sig det svenska etablissemanget kollektivt över de hemska danskarna. En av de som var mest högljudd var näringslivsminister Maud Olofsson (C), som nu läxas upp rejält av Danmarks integrationsminister Søren Pind.

Tidigare i dag uppgav Olofsson att uppgörelsen är ”alarmerande för öppenheten” och ansåg att Danmark i förväg borde ha underrättat sina svenska kollegor om beslutet.

– Jag tycker att regeringen måste vara tydligare i kritiken mot Danmark. Andan om rörlighet, som vi har bestämt oss för, får inte förstöras av den här typen av insatser.

– Partistyrelsen är kritisk till Danmark, och tycker att man ger efter för främlingsfientliga krafter. Man hänvisar ju till Nordafrika, så det här andas något annat än vad man säger att det är, och det är allvarligt, säger Centerledaren.

– Jag tycker att det finns anledning för oss att kritisera att man för den här diskussionen med Dansk Folkeparti, och tillåter sig att lägga fram sådana här förslag. Det kommer inte att ske i Sverige, säger Maud Olofsson.

Uttalanden som Søren Pind senare under onsdagen bemötte med att påpeka att det inte är i hans land som folk skjuts på gatan i Malmö eller där det smäller bomber som i Stockholm. Samarbetet med Dansk Folkeparti beskriver han som gott.

– Jag har nyss fått siffror på att Sverige har 240 tulltjänstemän bara i södra landsändan. Danmark kommer att ha totalt 260 tulltjänstemän i hela landet när reglerna är i bruk. Då är det konstigt att hon talar om ett hot mot öppenheten. Jag vet inte om hon tycker att Sverige är ett låst land idag, säger Søren Pind.

Att danskarna skulle tala med den svenska regeringen innan beslutet klubbades igenom finnes Pind märkligt och svenska ministrar har ingen anledning att kritisera Danmark för främlingsfientlighet.

– Det är inte i mitt land som folk skjuts på gatan i Malmö eller där det smäller bomber i Stockholm. Det har vi inte i Danmark. Med tanke på det vet jag inte om man ska tillåta sig att moralisera över Danmark. Jag ska i alla fall inte moralisera över Sverige, säger Søren Pind, och hänvisar till man som sitter häktad i Malmö misstänkt för en serie skott mot personer med invandrarbakgrund, samt terrorbombaren Taimour Abdulwahab som sprängde sig själv till döds i centrala Stockholm i december förra året.

SvD

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt