onsdag 4 maj 2011

Miljöpartist vill ge papperslösa fri vård i Stockholm

FRIVÅRD Regeringens och Miljöpartiets migrationsöverenskommelse, som med största sannolikhet kommer att träda i kraft omkring 2013, räcker inte till för Helene Öberg, hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson för Miljöpartiet i Stockholms läns landsting, som tycker att hennes landsting ska bli ”ett föredöme” och börja erbjuda så kallade papperslösa – illegala invandrare på svenska – fri vård redan nu.

Öberg ställde frågor om illegala invandrares skulder för sjukvård i en interpellation till landstingsstyrelsens ordförande Torbjörn Rosdahl under tisdagens fullmäktige:

– Det är inte rimligt att en papperslös invandrare får en räkning på 25 000 kr för en förlossning, eftersom det knappast kan räknas som en behandling som man kan vänta med tills man fått ordning på sina papper. Det är inte heller acceptabelt att människor i Sverige, vuxna och barn, ska vara utlämnade till frivilliga insatser för att den offentliga vården inte ställer upp. Klinikerna som drivs av volontärer gör ett fantastiskt jobb, men om landstinget gav vård till alla människor på jämlika villkor skulle det inte behövas, säger Helene Öberg, hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson för Miljöpartiet de gröna i Stockholms läns landsting.

– Eftersom Miljöpartiet och alliansen har träffat en överenskommelse om vård för papperslösa så är det en tidsfråga innan det blir verklighet. Torbjörn Rosdahl (M) vill vänta tills nya tvingande regler kommer från regeringen, vilket kan dröja i två år. För mig är det omänskligt att låta tiden gå när jag ser att människor inte får den vård de behöver, särskilt när vi kommit överens om att vi vill att det ska vara på ett annat sätt, säger Helene Öberg (MP).

Mynewsdesk

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt