torsdag 12 maj 2011

Migrantinvasion del av Gaddafis krigföring

INVASIONEN FRÅN NORDAFRIKA Den tiotusentals nordafrikaner som tagit sig till Europa under de senaste månaderna uppges vara en del av Muhammar al-Gaddafis krigföring. Föga förvånande föreligger alltså sällan några reella skyddsbehov.

Den nordafrikanska invasionen har fått långtgående konsekvenser för EU och framför allt Schengensamarbetet, vilket innebar fri rörlighet mellan medlemsländerna. Något som nu kan inskränkas i och med att Italien gett stora delar av dessa tillfälliga uppehållstillstånd, vilket betyder fri rörlighet inom EU. Såväl Frankrike som Italien vill nu själva kunna bestämma hur deras gränser ska se ut, med bland annat kontroller för att förhindra det massiva inflödet.

På torsdagen har EU:s migrationsansvariga ministrar ett extrainsatt möte i Bryssel där läget i Nordafrika, migration och gränskontroller ska diskuteras.

– De som kommer är inte längre bara arbetskraftsmigranter från Tunisien utan också människor från Libyen. Förmodligen kommer de i allt ökande grad att ha asylskäl, säger migrationsminister Tobias Billström (M) på väg in till mötet.

Att migranterna är en del av Gaddafis krigföring är nyheter för Billström.

– Vi har inte sett detta tidigare, men det kanske kommer att öka i omfattning och det är väldigt oroande, säger Tobias Billström.

Uppgifter förekommer om människor som under vapenhot tvingas ombord på båtar för att skeppas över Medelhavet till Europa. Vägrar de tvingas de gå med i Gaddafis armé.

Gaddafi är väl medveten om att migrantinvasionen är en nagel i ögat på EU-länderna.

– De (Khaddafisidan) vet att det skapar oro. Khadaffi har även sagt i tal att han ska öppna alla gränser, säger Cecilia Malmström till Ekot på torsdagen.

DN

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt