söndag 22 maj 2011

En kort rundvandring i det svenska tidningsträsket

Kenneth Persson (S), Borlänge - klicka på bilden

SVENSK MEDIA PI har ett attraktivt förslag till er som sitter framför datorskärmen denna soliga söndag – följ med på en liten utflykt till våra landsortstidningar.

Vi kommer besöka vansinniga förslag, verklighetsfrånvända journalister och inte minst maktberusade politiker. Kort sagt, en typisk dag i svensk landsortspress.

Vi börjar vår korta resa med att besöka Dalademokraten.

Tidningen berättar att Gagnef är den senaste i en lång rad kommuner som har beslutat att ta emot "ensamkommande flyktingbarn". Eller rättare sagt ”flyktingkillar” som rubriken kallar dem. Kärt ”barn” har som bekant många namn.

Kommunen har gett det privatägda vårdbolaget Attendo i uppdrag att driva ett gruppboende i Mockfjärd.

Attendo, som är överlyckliga att erhålla detta lukrativa kontrakt, har redan köpt in en villa i Mockfjärd, och håller som bäst på att modernisera och anpassa villan till en hög standard. Boendet kommer att ha sammanlagt tio platser och ”ungdomarna” kommer att få egna rum och dela kök och allrum.

Vi är mycket glada över att Attendo har fått förtroendet att driva boende och boendestöd, säger Shahram Shams, regional verksamhetschef för Attendo.

Naturligtvis är Attendo glada, det börjar klirra rejält i kassan nu. Under de senaste åren har Attendo haft en mycket stark organisk tillväxt och finns nu etablerat på ett 70-tal orter från Ystad i söder till Kalix i norr. Huvudägare i Attendo, med 68 procent av aktierna, är riskkapitalbolaget IK Investment Partners tillsammans med andra investerare.

Dalademokratens journalist Charlotta Rådman Frans kanske inser att svenska folket börjar bli utleda på att se sina skattepengar försvinna ner i detta bottenlösa svarta hål kallat "ensamkommande", och väljer därför att förklara för läsaren hur fantastiskt bra det är med denna industris snabba framväxt.

Det är förmodligen därför man som läsare snabbt kastas från Gagnef till Leksand, som tagit emot 15 ensamkommande "flyktingpojkar". Vi får nämligen, i samma artikel, ta del av en intervju med Thomas Nylén, kommunens integrationssamordnare (Sveriges garanterat hetaste yrkeskategori).

I Leksands kommun finns 15 ensamkommande flyktingpojkar och enligt integrationssamordnare Tomas Nylén fungerar det utmärkt:

"Man ska inte problematisera och göra det här så svårt. Det är vanliga killar som kommer till Gagnef, precis som till Leksand.”

Hur går nu gruppen Eldkvarns gamla slagdänga? Jo, just det, "Pojkar, pojkar, pojkar".

Sedan får vi i sedvanlig ordning reda på att det inte kommer kosta Gagnefs kommun en krona:

Staten täcker alla kostnader för boendet, socialtjänst, skolgång med mera, enligt Gagnefs kommunchef Bertil Stoltz.

Vi hoppar raskt vidare till Vansbro kommun

Nättidningen dt.se berättar att Vansbros kommunledning tillsammans med Migrationsverkets representanter höll ett möte med invånarna i lilla Nås med sina 455 invånare. Syftet med mötet var att informera byborna att de snart får uppemot 60 nya grannar.

Migrationsverket vill hyra lägenheter av Vansbrohem, för att placera asylsökande.

Det handlar om totalt tio lägenheter som kan bli aktuella och då som mest 60 asylsökande som ska bo där kortare eller längre tid.

– Alla kostnader står vi för, lovade Stefan Wedin, enhetschef på Migrationsverket.

Resten av artikeln är en magnifik stilstudie i orwellianskt nyspråk, där verkligheten enbart beskrivs i förskönande ordalag:

Oron bland mötesdeltagarna handlade främst om vad det skulle innebära för ekonomiska åtaganden för kommunen om det kommer 60 asylsökande till Nås. Dessutom vad som händer om de väljer att bo kvar efter att de fått uppehållstillstånd.

– Så länge de är inskrivna hos oss är det vi som står för alla kostnader, väljer någon att bo kvar i Nås finns det en uppgörelse med kommunen om att Vansbro ska ta emot 20 personer om året, berättade Stefan Wedin.

Wahan Harutun, kommunpartiet, funderade på om kommunen inte får försörja dessa människor om de väljer att bo i Vansbro kommun.

Maud Granberg, integrationssamordnare, kunde lugna honom med att av de som kommunen tar emot varje år, har de flesta fått jobb och försörjer sig själva.

– Det är till och med så att denna verksamhet ger ett visst överskott för kommunen, betonade Granberg.

Wahan Harutun funderade på hur det skulle gå att locka fler innevånare till Nås om det blir en flyktingförläggning i Nås, men frågan förblev obesvarad.

Flera av mötesdeltagarna lyfte fram positiva effekter som detta skulle föra med sig, bland annat att det kanske skulle gå att få ihop ett fotbollslag i Nås igen.

– Jag är personligen övertygad om att detta skulle vara bra för Nås, dels för butiken, dels för att det eventuellt blir fler barn i skolan, sammantaget är det väldigt positivt, poängterade kommunalrådet Per-Anders Westhed.

Hur makabert det än låter, så är argumentet ”nu-får-vi-ihop-till-ett-fotbollslag-på-orten” flitigt använt av massinvandringsivrare.
.

Om ni orkar ta del av mer galenskaper, så följ med tillbaka till Dalademokraten.

Nu handlar det om att Borlänge kommun som ska skaffa fram 100 nya instegsjobb till "nyanlända" – i detta fall avses med största sannolikhet somalier eftersom det trots allt handlar om Borlänge. Tidningen skriver:

Kenneth Persson (S) anser att instegsjobb för invandrare är ett bra sätt att bryta utanförskap. Han vill att det skapas 100 nya instegsjobb i kommunen.

Sverigedemokraterna sticker ut i invandrardebatten. De anser kortfattat att Sverige tar emot för många och det på sikt kan leda till problem. Det blev med andra ord Marie Edenhager (SD) mot övriga ledamöter.

Vi får också reda på hur dessa instegsjobb (= kommunen betalar lön för att somalierna ska göra..ja, vadå?) ska finansieras:

Pengar till det finns inte avsatta i årets budget.

– Men pengarna ska fram, säger Kenneth Persson (S).

Han uppskattar kostnaden till cirka 10 miljoner.

Säga vad man vill om Kenneth Persson, Borlänges socialdemokratiska kommunalråd med valspråket ”Alla Ska Med”, men man kan inte säga annat än att han har sluga framtidsutsikter:

Kenneth Persson ser en möjlighet från försörjningsstöd till arbetsmarknaden.

– Leder det inte till jobb så kopplas A-kassan in och det är statliga pengar.

Återigen, det "kostar inget". Pappa Staten plockar ner pengarna från det evigt blomstrande Flyktingträdet.

Vi får också veta att invandring och integration inte är speciellt kontroversiella frågor i Borlänge (enligt journalisten):

Integration är inte ett särskilt laddat ämne. Inget parti motsätter sig det. Frågan är hur det ska göras.

Folkpartisten John Thornander knöt an till den brännande frågan om en moské i Borlänge. Han hoppades på ett snart beslut i frågan.

En aktuell fråga som absolut hör hemma i en debatt om integration men Johan Thornanders förhoppning fick ingen respons hos övriga.

Journalisten Hans Dahlqvist avslutar sin erbarmligt dåligt författade artikel med att mästra läsaren:

Sverige har en lång tradition att öppna gränser mot medborgare från andra nationer.

Slutligen finns det en fotnot under artikeln:

"Vi har stängt möjligheten att kommentera artikeln, på grund av att flera kommentarer bröt mot vår policy."

Sådärja, då var PI:s korta rundvandring en typisk dag i det svenska tidningsträsket över för denna gång.

Hoppas att ni njöt av utsikten. För Sveriges utsikter är sannerligen dystra.
.

PS. Läs mer om Kenneth Persson, mannen som på allvar tagit upp kampen med Reepalu och Lago om priset som Sveriges mest verklighetsfrånvända lokalpolitiker.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt