torsdag 26 maj 2011

Norran: Pojkarna går ofta hungriga

Lennart Enkvist

SLASKJOURNALISTIK Tidningen Norrans lokala redaktör i Norsjö, Lennart Enkvist, var nominerad till utmärkelsen Årets lokalredaktör förra året. Norran beskriver sin kollega med följande ord: "Han drar alltid en nyhet ett extra varv för att läsarna ska förstå bakgrund och illustrerar med proffsiga bilder."

Lennart vann inte. Trots tidningens ogenerade marknadsföring av sin egen medarbetare. När PI har läst igenom Lennarts artiklar så har vi trots allt stor förståelse för juryns beslut.

Här nedan följer ett aktuellt exempel från Lennarts penna. Vi vet inte vad ni läsare anser, men nog känns det som om han inte "alltid drar en nyhet ett extra varv för att läsarna ska förstå bakgrund"?

Tips till Lennart: om du intervjuar båda sidorna i ärendet så kanske du har bättre chanser att vinna innevarande års utmärkelse. Om du dessutom avstår från groteska överdrifter så är priset ditt. Det kan vi nästan garantera. Kraven på svenska journalister är nämligen inte alls högt ställda.

Norran:

Som ett fängelse.

Så beskriver ungdomar livet på flyktingboendet Athena.

Efter en anmälan har Diskrimineringsombudsmannen beslutat att granska förhållandena på boendet för ensamkommande flyktingbarn i Bastuträsk. Enligt anmälan har personalen behandlat pojkarna nedlåtande och hotat med polis eller fängelse om de inte sköter sig.

Ungdomarna ska också ha hånats för att de inte äter griskött. Under ett års tid ska de ha fått kikärtor och mjölk i stället för kött, och pojkarna gick ofta hungriga.

Boendet har tidigare fått kritik av Socialstyrelsen. Men enligt anmälan vågade pojkarna då inte berätta hur det var, av rädsla för att inte få stanna i Sverige.

Lennart Enkvist

Några avslutande frågor till Lennart:

Till nästa artikel om boendet, kan du inte berätta om vilka händelser som föranlett personalen att ”hota med polis och fängelse”?

Kan du också redogöra för matsedeln på boendet – det låter nämligen märkligt att de ”under ett års tid skulle fått kikärtor och mjölk”.

Man får som läsare lätt intrycket att du försöker förmedla att denna torftiga meny är allt de fått sig serverat varje dag. Men stämmer det?

Avslutningsvis, du skriver att pojkarna ”ofta är hungriga”. Det låter ju förfärligt! Men för formens skull, skulle inte du kunna erbjuda dem en kontrollvägning och se hur mycket ”pojkarna” har tappat i vikt sedan de blev inneboende på Athena?

Så att vi får klarhet i om det du skriver stämmer, eller om det bara är kvalificerat skitsnack för att fiska efter sympati hos läsekretsen?

Lennart, PI följer med intresse din skrivargärning.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt