måndag 23 maj 2011

Svensk säkerhetschef i Irak hjälpte Al-Qaida-fångar fly

Iraks premiärminister Nouri al-Maliki

TERRORISM Säpo är tystlåtna och vill inte lämna någon som helst information. Det handlar om en 48-årig irakier som tyvärr är svensk medborgare sedan 2002 och har både exfru och flera barn i en Stockhomsförort, där han gömmer sig nu.

48-åringen har varit säkerhetschef, director of the Office of security, och direkt kopplad till Iraks premiärminister Nouri al-Maliki och hans säkerhet. Men en utredning som det irakiska parlamentet intiterat under våren visar att 48-åringen är nyckelfiguren och länken mellan fängslade Al-Qaida-fångar och utsmugglingar av förrymda sådana till Iran. Han ska även ha tagit emot miljontals dollar i mutor från Al-Qaida.

Om vi har hittat rätt namn ska det vara en man som heter Abdul Karim Abdel-Fadil alternativt Abed Fadel Abed Qassem med kodnamnet "Abu Ali Al Basri". Vi hittar dock ingen adress där han ska vara skriven. Därför är det med reservation på namnet. ]Det närmsta vi kommer är en 50-åring i Hässelby.]

Men om namnet stämmer var han och hans bror Hatem Abdel Fadil huvudansvariga för en större rymning i januari där tolv-tretton högt uppsatta al-Qaidaledare flydde från al-Basrafängelset i staden Basra i sydöstra Irak. Fångarna ska ha stått bakom ett större sprängdåd mot en katolsk eller assyrisk katedral i Bagdad den 31 oktober 2010 där många dog.

Gömmer sig i förorten

”Abdul Karim Abdel-Fadil” fick besök av Expressen ute i förorten där barnen öppnade och vägrade svara på frågor.

Mer info här

Frank
Dinavets
Memriblog
Assirpress

Al-Qaida-ledaren i Irak bodde i Haninge

"Svensken" Abu Qaswara i svenska medier (alternativt Abu Qaswarah, även kallad Abu Sara, han har använt ännu fler "täcknamn"), mer sannolikt Mohamed Moumou, dödades den 5 oktober i strider i Mosul, Irak, där han var operativ chef för Al-Qaida i Irak. Han var involverad i strid med amerikanska styrkor (Task Force 88) som invaderade ett huvudkvarter för terrorister, han träffades och detonerade en "självmordsväst". I samband med explosionen dödades också tre kvinnor och tre barn förutom några andra terrorister.

Mohammed Moummou ("Abu Qaswara") var född i Marocko och beskrevs av USA som näst högste man (efter Abu Ayyub al-Masri, som även uppträder som Abu Hamza al-Muhajair) inom al-Qaida i Irak och ledare för gruppen i de norra delarna av landet.

Mohammed Moummou kom till Sverige via Frankrike i mitten av 1980-talet, blev svensk medborgare 1993 och bodde i Sverige till 2006. I den svenska folkbokföringen stavas namnet Mohammed Moummou och han hade svenskt personnummer 19650730-2732 och stod som folkbokförd i Haninge.

I maj 2006 reste han till Irak och sedan dess har han inte återvänt till Sverige. Förutom medborgarskap i Sverige hade han också medborgarskap i Marocko. Under sin tid i Sverige träffade Mohammed Moummou en svensk kvinna, född 1965 i en liten ort i Sverige. Svenskan konverterade till islam, paret gifte sig och har tillsammans vårdnaden om fem barn. Den yngsta är född i början av 2000-talet. Frun och barnen är folkbokförda på den adress i Haninge där mannen senast bodde. Mohammed Moummou har bland annat drivit en egen firma, Moummou's Import & Export vars huvudsakliga verksamhet uppgivits vara import av hantverk, skor och kläder. Det är oklart om Mohammed Moummous fru och barn fortfarande befinner sig i Sverige (det föreligger uppgifter om att de bor utomlands). Frun har under olika perioder på 2000-talet bott i både Pakistan och Afghanistan.

Övrig info om Al Qaeda in Iraq’s Swedish connections

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt