lördag 7 maj 2011

Carin Jämtin gör muslimsk pudel Klein vill fira Eid i Sverige

Lyssna: S-topp ångrar sig om ny helgdag

PUDEL Carin Jämtin, partisekreterare i Socialdemokraterna, orsakade nyligen rabalder i samband med att hon ville göra den muslimska högtiden Eid till röd dag i den svenska almanackan. Förslaget mötte på patrull från såväl väljare som kollegor och i dag gör hon en pudel i Sveriges radio.

– Nej, vi vill inte har fler helgdagar och vill därmed inte göra Eid till helgdag heller. Vi har bra med de helgdagar vi har i Sverige. Det är den socialdemokratiska åsikten och den tänker jag också driva.

Reaktionerna hon stött på har varit mest negativa, vilket Jämtin ser som ett problem:

– Det som är – jag vet inte vilket ord jag ska använda mig av – lite … sorgligt är alla de negativa reaktioner som har kommit kring islam och kring de motsättningar som folk tycker sig uppleva i samhället. Och det måste vi jobba med, säger Carin Jämtin i Ekots lördagsintervju.

SR

Helle Klein: ”Klart vi ska fira Eid i Sverige!”

Medan andra förfäras över förslaget och Jämtin nu alltså gör en pudel var Helle Klein, journalist och präst, i veckan i stället smått lyrisk och ansåg att Eid självklart ska firas i Sverige.

Kanske är det dags att göra muslimernas största högtid Eid al Fittr till allmän helgdag i Sverige? Frågan dryftades under 1a maj-firandet då Socialdemokraternas nya partisekreterare Carin Jämtin föreslog en översyn av de allmänna helgdagarna. Hon nämnde då Eid-firandet som en möjlig ny svensk högtid.

[...]

Att börja fira Eid på svenskt vis skulle kunna vara ett effektivt sätt att spränga inskränktheten och motverka stereotyperna. En helgdag till skulle inte hota samhällsekonomin utan tvärtom ge välbehövlig skaparenergi.

Gör Eid till en svensk högtid!

Seglora smedja

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt