tisdag 19 oktober 2010

Självmordsbombare dödade två i Groznyj

TERRORISM Parlamentsområdet i Tjetjeniens huvudstad Groznyj är omringat av Spetsnaz-styrkor, meddelar RIA Novosti. Alla gator och tillfarter till parlamentsområdet är avspärrade då upp till tre terrorister tros ha nästlat in sig i olika regeringsbyggnader. Källor inom de rättsvårdande organen säger till RIA Novosti att det hela började på tisdagens morgon när delegater anlände med bil till området. Enligt uppgift hade en lättare minibuss med terrorister åkt in samtidigt. En av terroristerna hade en sprängladdning på sig och utlöste denna, två människor har omkommit. Två terrorister har brutit in sig i en byggnad och skottlossning med automatvapen utbröt i samband med detta.

Det var under tisdagens morgon omkring kl.09:00 Moskva-tid som det hela tog sin början inne på parlaments-området. Skottsalvorna har upphört, enligt RIA Novosti, och endast enstaka skott hörs då och då. All personal har evakuerats från området och en specialoperation för att likvidera terroristerna pågår. Senaste gången som tjetjenska parlament attackerades var 27:e december 2003. Då två lastbilar lastade med tonvis med sprängmedel bringades att explodera av sina självmords-chaufförer. I det attentatet dog 72 människor och 310 fick varierande grader av fysiska trauman.

Under 2010 har flera terrordåd enligt RIA Novosti inträffat i norra Kaukasus, bl.a. har tre bilbomber exploderat i Dagestan under våren. I slutet av juni utlöste en självmordsbombare sin sprängladdning i Tjetjeniens huvudstad Groznyj och fem milismän skadades. I augusti exploderade en bilbomb utanför ett kafé i staden Pjatigorsk, 40 personer skadades. I september omkom 16 människor och 123 skadades då en bilbomb laddad med flera kilo trotyl exploderar på en marknad i staden Vladikavkaz. I början september omkom flera soldater då en bilburen självmordbombare utlöste sin sprängladdning i ett fältläger för ryska 136:e motorskyttebrigaden.

Groznyj är huvudstad delrepubliken Tjetjenien och tillhör Ryska Federationen. Staden har drygt 230 000 invånare och ligger vid floden Sunsja. Staden drabbades av förstörelse i samband med krigen i Tjetjenien, men återuppbyggnaden har varit progressiv. Staden delas upp i fyra delar Leninskij, Zavodskij, Staropromislovskij och Oktjabrsjkij. Parlamentsområdet ligger i stadsdelen Leninskij. Staden grundades av ryska kosacker 1818 som ett militärfort, och stadens namn kommer från ordet förskräcklig i ryska språket.

Spetsnaz blockerar parlament där tre terrorister kan finnas (ryska).
På parlementsområdet utlöste självmordsbombare sin bomb, två döda (ryska).
Skottlossning inne på parlamentsområdet har pågått nån minut (ryska).

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt