tisdag 5 oktober 2010

Ännu en kränkt slöja får skadestånd

PÅSTÅDD KRÄNKNING Sportcentret Enighet i Malmö har fokus på olika kamppsorter och funnits i flera decennier. Tidigare hade man även spinning- och aerobicsträning. År 2006 klev en muslimska i slöja in för att få information om detta. Men hon nekas delta/köpa kort på grund av slöjan där centret anförde en generell regel att ingen med huvudbonad får träna utifrån säkerhets- och hälsorisker. Ett förbud som funnits länge. Men muslimskan accepterade inte det utan kände sig kränkt förstås och DO-anmälde. Hon hade även mage att kräva 50 000 kronor. DO påstår att Enighet gjorde sig skyldig till direkt diskriminering eftersom kvinnan blivit sämre behandlad än andra på grund av att hon är muslim. Nu har domen kommit till hennes fördel. Det blev 5 000 kronor.

Malmö tingrätt tycker inte att Enighet tillräckligt motiverat förbudet mot slöja och slår fast att föreningens förbud mot träning med huvudbonad innebar att personer som av religiösa skäl inte kan ta av sin slöja inte hade möjlighet att träna på anläggningen. Tingsrätten menar att regeln därför missgynnar kvinnor som bär slöja av religiösa skäl och dömer föreningen för indirekt diskriminering. Däremot anser inte domstolen att hon missgynnats på grund av att hon är muslim. Därför hamnar skadeståndet på 5000 kronor.

– Nu har man konstaterat att man inte får ha regler som kan utesluta muslimska kvinnor från att träna, säger Anna Theodóra Gunnarsdóttir, enhetschef på Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Fallet visar hur unga muslimer utestängs från vardagliga aktiviteter som t.ex. att gå och träna. Därför är det bra att domstolen så tydligt slår fast att föreningen diskriminerat kvinnan, säger diskrimineringsombudsman Katri Linna.

Dessutom, DO har i det närmaste utövat utpressning mot Enighet och förhandlat bort förbudet att ha någon form av huvudbonad på grund av säkerhetsrisken och fått dem ändra sina regler. Sedan 2008 finns inte det förbudet.

SDS
DO

Katri Linna: Ingenstans i Koranen står det att kvinnor måste ha slöja på sig. Ingenstans. Det enda som finns är det diffusa ”täcka sin barm”. Således helt och hållet ett eget val att springa omkring med den alternativt patrikala krav.

Hälso- och säkerhetsaspekten får stå åt sidan för medeltida vanföreställningar och omotiverad moralpanik . Religionsfriheten är vår akilleshäl.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt