söndag 3 oktober 2010

Invandrarligister åtalas för upploppen i Rinkeby

ÅTAL ”Det är en krigszon här ute, det regnar ner stenar.” Så sa en boende när upploppen var inne på sin andra dag.

Rinkeby skakades den 7 och 8 juni av våldsamma kravaller i den vackra sommarnatten. 50-talet invandrarligister kastade sten mot poliser och attackerade brandkåren. Minst elva bränder startades, varav den allvarligaste ledde till att Rinkebyakademien brann ner. Nu åtalas tre av ligisterna.

Detta hände

Upploppen startade i samband med att en grupp unga invandrarmän och tonåringar nekades tillträde till en skolfest för niondeklassare. En vaktmästare slog larm om att gruppen ägnade sig åt skadegörelse och poliser åkte dit för att ta upp en anmälan. När polisen kom dit haglade det stora gatstenar över poliserna. Polisen betraktade det som ”ren tur” att ingen skadades under tumultet som pågick i flera timmar. En polis fick freda sig med att skjuta ett varningsskott. Stöket fortsatte och fler poliser med hundar kom dit. Som mest var ett 20-tal poliser på plats.

Men det hindrade inte de unga från att sätta flera bilar i brand, liksom Nordeas bankkontor som blev hårt ansatt. Man krossade rutorna till banklokalen genom att kasta sten och forcera sig in med att använda en parkbänk. Väl inne anlade man en brand med hjälp av en fyrverkeripjäs i en soffa. Man försökte även komma åt pengar ligisterna högg med en yxa mot ett bankfack och en sedelbox.

Totala värdet för bankskadegörelsen beräknas till 750 000 kronor.

Och detta var bara första kvällen/natten. Dagen därpå kunde civilpoliser ser hur ligisterna bunkrade upp med uppbrutna gatstenar i högar lite överallt. Det hela såg ut att bli en repris på upploppen föregående natt.
Det blev mycket riktigt en repris. Och tillika en veritabel krigszon. Gängen angrep allt möjligt. Polisen, brandkåren, fotografer, väktare, moppar, hus, bilar, busskurer…

- De gjorde allt för att få vår uppmärksamhet, berättar länsvakthavande polisbefälet Mats Brännlund i Stockholm.

- Jag skulle kunna förstå våldet mot polisen, men varför de hotar och angriper räddningstjänsten förstår jag inte alls.

När det rasade som värst satte man eld på Rinkebyskolans annex, där Rinkebyakademien huserar. Den brann ner till grunden. Men brandkåren hade inte en chans att komma åt och göra sitt arbete. De möttes istället av stenregn från invandrarligisterna. Brandkåren hade då tre brandstationer och 21 brandmän på plats men kunde inget göra. I samband med att upploppet skingrades började bränder på flera andra håll i Rinkeby och Tensta. Flera bilar sattes i brand, bland annat vid Visbyslingan, liksom en container vid Husingeplan. Dessutom ska flera mopeder ha stuckits i brand. Enligt ögonvittnet fick även en buss som var på väg in i området stanna.

– Inte en ruta på bussen var hel.

Gruppen angrep också den lokala polisstationen där 23 fönsterrutor krossades. Ingen människa kom dock till skada under de två våldsamma nätterna. Sammanlagt arbetade också ett 20-tal polispatruller med hundar i området under den andra natten.

Orsakerna till våldsamheterna i Rinkeby är väl inte direkt klarlagda även om det verkar bottna i att gänget inte fick komma in på skolbalen. Närpolischef Hans-Eric Neibig beskrev senare det inträffade som en attack mot Rinkeby av delvis kriminella grupper. Invandrarligisterna som sade sig ha bevittnat händelserna hade en annan version. De berättade att allt var riktat mot polisen, inte mot brandmän. Det började enligt gänget när polisen i måndags gjorde ett bryskt gripande av en ung flicka vid skolan. När tonårsligisterna visade sin irritation över detta svarade en polis med att skjuta i luften. Bränderna var sedan ett sätt att försöka locka fram polisen. Neibig hävdar dock att polisen sköt när den utsattes för stenkastning.

Det var även i samband med dagen efter-interjuerna som massmedia myntade ”Rinkeby-Johan”. Alla vet att ”Johan” är någon av ligisterna från mellanöstern, och inte någon svensk som massmedia försöker påskina. Dessutom visade sig att ”Johans” röst är tre olika som intervjuats.

”Rinkeby-Johan”

PI poster om upploppen
Bildreportage av PI:s egen skribent

Åtal

En 19-årig invandrarkille har redan dömts för våldsamt upplopp efter att han kastat sten mot polisen. Nu åtalades ytterligare tre ligister för olika brott.

Grov skadegörelse och försök till grov stöld

  • Onur Baran, född 1994
  • Mustafa Bosnjakovic, född 1992
  • Yasir Mohamed, född 1993

Åtalas gemensamt för attacken mot Nordeabanken, som troligen kommer lägga fram skadeståndsanspråk om 750 000 kronor.

Skadegörelse

Onur Baran krossade den 13 juni fönster på en HSB-fastiget i Spånga med skador för ca 7 550 kronor.

Misshandel

Yasir Mohamed skallade en behandlingsassistent den 22 augusti på Bärby ungdomshem i Uppsala.

Häleri

Mustafa Bosnjakovic har försökt sälja en stulen motorsåg och en motorkap, värderade till 17 590 kronor. Målsäganden är Stockholms brandförsvar. Maskinerna är alltså stulna från brandkårens fordon, och behövs till livsavgörande insatser. Dessa ville Mustafas sälja vidare för egen vinning…

Misshandel och övergrepp i rättssak

Mustafa Bosnjakovic misshandlade en man den 30 april på restaurang Fivan i Spånga genom att knytnävsslag i ansiktet och sparkade honom sedan på överkroppen. Därefter mordhotade Mustafa honom om denne gjorde någon polisanmälan för misshandeln.

Eventuellt fler åtal

Senast på måndag ska åklagaren bestämma om trion även ska åtalas för att ha tänt eld (grov mordbrand) på Rinkebyakademin samt för våldsamt upplopp.

Domstol

Solna tingsrätt, B 5148-10

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt