lördag 9 oktober 2010

Bedragare bluffade till sig 200 000 kronor

VÄXJÖ Genom att förfalska bidragstagares namnteckningar och begära att pengarna skulle sättas in på ett annat konto, hans eget, lyckades den 51-årige mannen bluffa till sig 200 000 kronor. Han står nu åtalad för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning. Den 18 oktober inleds rättegången.

Det var i slutet av 2007 som mannen inledde sin karriär som bedragare. Genom att komma över andras personuppgifter och tagit reda på vilka bidrag dessa mottog skickade han sedan en ändringsblankett till Försäkringskassan och begärde att pengarna istället skulle skickas till hans eget bankkonto. Handlingen undertecknades med den persons namn han i det aktuella fallet utgav sig för att vara. Totalt använde han sig av drygt tio olika bidragstagares identiteter.

Mannen var också extra hjälpsam mot nyanlända landsmän som han hjälpte fylla i ansökningar till Försäkringskassan och andra myndigheter. Även i dessa fall misstänks mannen ha sett till att utbetalningarna skickades till honom själv.

– Det är märkligt att det kan vara så enkelt att genomföra ett sådant här brott. Det finns anledning för Försäkringskassan att se över sina rutiner.

Marcus Sjöstrand, åklagare

Mannens kreativitet stannar dock inte där. Han stal även ur brevlådor i Ingelstad och fick på så sätt uppgifter som han kunde utnyttja. En av de drabbade kvinnorna såg mannen öppna och rota i hennes brevlåda.

SMP

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt