lördag 30 oktober 2010

Häktad terroriståtalad kräver halalmat


NORGE Den terroristmisstänkte uiguren Mikael Davud, 39, som sitter häktad i norska fängelset Ila åtalad för terrorism, klagar på menyn och nu har ärendet gått vidare till den internationella människorättsdomstolen i Strasbourg.

Bakgrunden till bråket ligger i högsta domstolens nej till Davuds begäran om att fortsätta sitta isolerad och han passar nu samtidigt på att klaga på fängelsets meny. Enligt mannens advokat, Arild Humlen, är det skamligt att fängelsesystemet inte har halalmat att erbjuda muslimska fångar Han sägs nu leva på ris, tomater och morötter.

I tio veckor efter det att Davud greps satt han isolerad, vilket är praxis. Under tiden i isolering fick han halalmat levererad vilket dock upphörde när han förflyttades till den öppna avdelningen. Humlen säger att mannen kan få en måltid då han är på plats och hävdar att det är en kränkning mot religionsfriheten. Han säger sig också misstänka att detta är något som sker på alla Norges fängelser.

– Det är häpnadsväckande att Norge efter 50 år med muslimsk invandring inte har kunnat upprätta ett system för bland annat halalmat.

Fängelsedirektören Knut Bjarkeid hävdar dock att menyn ska täcka alla sorters behov och att det finns fläskfri mat, fisk och grönsaker och tycker att saken därmed är löst. Dessutom framhåller han att de intagna har möjlighet att själva köpa halalmat inne på fängelsets egen butik.

– Han [Davud] vill ha halalmat från ett speciellt slakteri, det som finns på Ila är inte fint nog.

Davud accepterar dessutom inte att köksredskapen blandas ihop och halalköttet tillagas på samma ställe som griskött. Trots att han till och med fått en egen uppsättning köksredskap att själv tillaga sin mat i är det ändå inte tillräckligt. Bjarkelid säger att Davud knappast kan få en helt egen spis till sitt exklusiva förfogande.

VG

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt