fredag 8 oktober 2010

Präst kritisk till Eva Brunnes beteende i Storkyrkan

Dag Sandahl
Foto: Växjö stift

POLITIK I KYRKAN Allt fler kritiska röster hörs nu mot biskopen Eva Brunnes politiska tal i Storkyrkan inför riksmötets öppnande. Prästen Dag Sandahl, som bloggar på tidningen Östran, har kommenterat händelsen i flera inlägg.

Dag Sandahl reagerar på hur Eva Brunne kan få för sig att anknytna till en demonstration mot ett ett av riksdagspartierna när hennes uppgift är att predika för samtliga riksdagsledamöter. Han skriver också att han kan till fullo förstå att sverigedemokrater lämnade gudstjänsten då de fick besked från högsta ort att de inte var välkomna i kyrkan.

Eva Brunne, som i Ekot kallades Brunner, hävdade att hon i varje predikan tar upp människovärdet. Det tror jag antingen är en i stunden retorisk överdrift eller utslag av en annan religion än kristendomen, för bibelorden som handlar om alla människors lika värde är fåtaliga, så få att de inte förser oss med material att använda i varje predikan eller gudstjänst. Riksdagsledamöterna gav Brunne ”stormande applåder”, heter det. Precis som det heter i protokollen från SUKP, när Stalin talat. Vem imponeras av sådant? Kyrkorummet som demonstrationsplats för att säga det som ska sägas – är det bara jag som blir illa till mods?

Jag börjar undra om det kan vara så att Eva Brunne själv deltog i demonstrationen. Och jag tror att sverigedemokraterna reste sig när Brunne prisade demonstrationen. Jag fann det f ö lite malplacerat att de skulle kritiseras för sin utmarsch med argumentet att de kränkt kungen eller kyrkorummets helgd – sagt av folk som nog faktiskt inte är monarkister eller praktiserar kristen tro.

Nu säger Eva Brunne t ex att vi inte ska göra skillnad på människor. Är detta ett tal riktat mot sverigedomokraterna? Vi gör nämligen alla skillnad på människor. I Svenska kyrkan, inte minst. Där är de stabila positioneringarna mellan A-kristna och B-kristna – och kanske längre ner i alfabetet. Detta lever vi med dagligdags och det återverkar när det gäller ansvar, förmåner, inflytande, löner och pensioner. Men vi gör också skillnad mellan människor när vi släpper in somliga flyktingar i vårt land men inte andra. Och vi gör faktisk skillnad när somliga invandrare hamnar i miljonprogrammets områden i ett utanförskap, som man naturligtvis kan låtsas inte finns – men det ändrar inte. Vi gör skillnad på människor utifrån klass och detta verkar få vilja tala om. Ska det bli riktigt illa börjar man slåss med bibelord. Fast finns det verkligen en poäng att om muslimer säga att vi är ett – i Kristus?

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt