måndag 11 oktober 2010

Röda Korsets slösar vidare

Gunborg Morén

Gunborg Morén

RÖDA KORSET I kölvattnet av alla skandaler som uppdagats kring Röda Korsets verksamhet i Sverige tvingas nu organisationen till nedskärningar. För två veckor sedan meddelades det att tjänstemannasektorn i organisationen ska minskas från 450 anställda till 300. Av sammanlagt 33 tjänstemannakontor i Sverige läggs hela 17 avdelningar ner. För att få balans mellan löpande intäkter och kostnader behöver resultatet förbättras med 150 miljoner på tre år.

Men i Hedemora hittar man på nya innovativa sätt att slösa bort pengar. Här erbjuder Röda Korset flyktingar som har fått avslag på sina asylansökningar… svenskundervisning! Ja, ni läste rätt. Röda Korset lär ut svenska till flyktingar som inte befunnits ha skäl att stanna kvar i Sverige.

Röda Korset i Hedemora blir från nyår först i landet med att erbjuda heltidssysselsättning för asylsökande. Ordföranden Gunborg Morén berättar att föreningen fått in nära en miljon kronor i bidrag till projektet.

”Har man en meningsfull sysselsättning är man både bättre föreberedd för att återvända och mer integrerad om man får stanna”, hävdar Gunborg Morén. Hon tar det enorma intresset för Röda Korsets svenskundervisning i Hedemora som exempel. Efter ett första avslagsbeslut upphör rätten till SFI. I den situationen vänder sig många till Röda Korsets kurser.

Röda Korset i Hedemora har sökt och fått drygt 900 000 kronor i bidrag. Projektet Fokus Asylsökande kommer att omfatta omkring 100 personer under det första året.

På Allmänna arvsfonden mötte föreningens bidragsansökan med stor entusiasm. Gunborg fick frågan varför hon inte hade sökt mer pengar. Fondens bidrag blev till sist 758 000 kronor och Svenska Röda Korset som ser Fokus Asylsökande som ett pilotprojekt skjuter till 150 000 utöver de 100 000 kronor som föreningen i Hedemora satsar.

Dalarnas Tidningar:

- Vi tar sikte på individens hela situation. Vi ska ha något att erbjuda dem både i form av sysselsättning, fritidsverksamhet, friskvård, språkstudier och integration i det svenska samhället, säger ordföranden Gunborg Morén.

Grupper om 20 personer kommer att tas emot under fem tioveckorsperioder nästa år. Aktiviteterna ska pågå på heltid fem dagar i veckan.

Deltagarna ska erbjudas ett kursutbud som förutom språkundervisning till exempel omfattar mänskliga rättigheter, svensk lagstiftning, barnkonventionen, hälsa, simundervisning, matlagning och en "boskola".

- Med "boskola" menar vi sådana saker som hur affärer, banker, samhällstjänster och trafikregler fungerar. Det handlar också om att lära ut sociala koder och umgängesformer i vår kultur. Till exempel hur man tar hänsyn till grannar, att det är förbjudet att aga sina barn, vad vi gör på fritiden, varför man som ung måste visa legitimation på Systemet och liknande.

[..]

I kommunen finns en hög andel ensamkommande flyktingbarn och för dem ordnas särskilda aktiviteter. Det gäller hjälp med läxläsning, simundervisning, matlagning, sociala koder och att hitta fritidsintressen. Det blir också aktiviteter tillsamman med svenska ungdomar så att de får nya kontakter och tillfälle att träna sin svenska.

- Bidragen innebär att vi kan anställa en projektledare på heltid och en verksamhetsledare på halvtid. Vi skulle behöva två heltider och vi söker pengar från fler håll så det är möjligt att det blir så.

Nu är Gunborg Morén långt ifrån en novis på att slänga ner pengar i den bottenlösa invandringsbrunnen. Tillsammans med organisationen "Clowner utan gränser" åkte Röda Korset sommaren 2008 omkring och besökte personer som klassificerats som "asylsökande ensamkommande barn".

Det var en idé sprungen ur Röda Korsets enhet för att påverka svenska journalister på området immigration/immigranter, den så kallade Quick Response.

Efter föreställningen av "Clowner utan gränser" fick de ensamkommande "möjlighet att prova på aktiviteter som jonglering, clownskola, rita, måla och leka."

Gunborg Morén berättade då om clownernas besök i Hedemora:

Det kom kanske inte så många flyktingbarn som vi hade önskat. Men det kom många Hedemorabor, vilket är roligt.

.
Samtidigt, i en annan del av Hedemora

Dalarnas Tidningar rapporterar även om att Hedemoras kultur- och fritidsnämnd måste spara 800 000 kronor för att klara driftsbudgeten för 2011. Nämndens ordförande Jan Rindberg Isacsson konstaterar att det var ett krav från fullmäktige.

Nu har vi nått smärtgränsen. Vi kan inte göra liknande besparingar inför 2012, då blir vi tvungna att ta bort verksamhet, säger Jan Rindberg Isacsson.

I stället för att plocka bort enstaka större poster, väljer kultur- och fritidsnämnden att i sitt förslag ta till osthyveln:

* Fritidsnämnden kommer att ta sin hand från tre av kommunens badplatser: Grådö, Rällingen i Långshyttan och Munken, Hedemora. Skötselbidrag kan dock utgå till föreningen eller byalag som kan tänka sig att ta överskötseln.

* Nämnden föreslår att taxan för vuxna i Vasahallen höjs från 55 till 60 kronor/gång. Halvårskortet för bad och motion från 1 255 kronor till 1 570 kronor, och helårskortet från 2 050 till 2 560 kronor.

*Bad- och motionstaxan för ungdomar höjs från 25 till 30 kronor/gång, ett sex månaders kort från 600 till 750 kronor och helårskortet från 900 till 1 130 kronor.

* Priset för pensionärer 1 400 kronor/år kommer däremot att stå fast fram till den 31 juli 2011 som överenskommet. För kommunanställda höjs bad- och motionskortet från 300 till 500 kronor/år.

"Den höjningen beräknar vi ska ge 50 000 kronor. Taxehöjningar fanns med i besparingsuppdraget. Det är inte roligt att genomföra, men så är det med en del uppdrag.", säger Kjell Rosén, chef för Kultur- och fritidsförvaltningen.

Fem föreningar kommer dessutom att stegvis att förlora det kommunala bidraget för sina samlingslokaler. I ett första steg 2011 rör det sig om 10 000 kronor/förening.

"Det är för att lindra effekten", kommenterar Rosén. 2012 blir det något mer, cirka 70 000 kronor.

Föreningarna som berörs är Hagalund byggnadsförening, Pershyttan, Örängarna IOGT-NTO, Myckelby bygdegårdsförening, Svinö bygdegårdsförening och Österby bygdegårdsförening. Det är nyttjandegraden och närheten till andra samlingslokaler som legat till grund för beslutet.

* Dessutom går Hedemora kommun ur Turistinformation Dalarna, en besparing på 33 000 kronor.

* En nedläggning av elvamannaplanen på Brunnsjöliden sparar 40 000 kronor.

* Driftskostnaderna i Vikmanshyttans sporthall ska minskas med 51 000 kronor, det är på uppvärmningen och städningen de pengarna ska sparas.

* Minskad programverksamhet på kommunens fritidsgårdar ska spara 30 000 kronor.

Den totala summan blir cirka 690 000 kronor.

Övriga 110 000 kronor har vi sparat genom att se över befintlig verksamhet”, säger Rosén.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt