torsdag 7 oktober 2010

Helikopterrånet: domen har fallit (ladda hem)

GROVT RÅN I september förra året rånades värdedepån i Västberga i en spektakulär helikopterkupp. Det var första gången som en helikopter användes vid ett rån i Sverige. Tio månader senare startade rättegången efter att man gripit och åtalat 10 män. Idag föll domen. Sju fälls medan tre frias.

Rånet

Helikopterrånet i Västberga genomfördes tidigt på onsdagsmorgonen den 23 september 2009 mot G4S Cash Services värdedepå i Västberga i södra Stockholm. Under natten stals en helikopter av typen Bell 206 Jet Ranger från Roslagens helikopterflyg i Norrtälje. Den nu åtalade helikopterpiloten Alexander Eriksson har tidigare varit både elev och kund vid företaget. För att hindra polisen hade fotanglar placerats ut i Västberga-området och ett bombliknande föremål hade ställts vid Stockholmspolisens dåvarande enda helikopterbas i Stockholmsområdet, i Myttinge på Värmdö, vilket under flera timmar hindrade de två polishelikoptrarna av typen EC 135 från att lyfta och delta i rånarjakten.

Den stulna helikoptern anlände strax efter klockan fem på morgonen ovanför G4S värdedepå i Västberga, och flera maskerade och beväpnade personer landsattes på taket. Rånarna använde slägga för att forcera en ruta i den pyramidformade taklanterninen (glasöverbyggnad). Sprängladdningar detonerades inne i byggnaden utan att någon människa kom till skada. Ett antal säckar med pengar lastades sedan ombord helikoptern.

Ungefär en kvart senare anlände en polispatrull som spärrade av området i väntan på förstärkningar. Patrullen begärde tillstånd om att få skjuta verkanseld mot helikoptern, men svaret från polisledningen blev nekande. Ytterligare några minuter senare lyfte helikoptern med alla rånarna och bytet ombord, och gav sig av från platsen. Hela rånet tog drygt 20 minuter. En rote av flygvapnets JAS 39 Gripen fanns i beredskapsläge över Östersjön. Ordern till planen blev dock att inte agera, då rånet var en polisiär och inte militär fråga.

Vid 8-tiden samma dag hittades den övergivna helikoptern i ett skogsbryn på ett fält mellan Skavlötens motionsspår och Rönninge by i Arninge cirka tre mil norr om Stockholm. Vid trettontiden oskadliggjordes det bombliknande föremålet vid polisens helikopterbas. Det visade sig vara en attrapp. Enligt rikskriminalen ska också rånarna först ha dumpat av byte eller rånare i Draget utanför Norsborg. Efter det ska helikoptern ha flugits norrut till Ekerö och till en badplats vid Grimsta för att dumpa byte eller rånare. Därefter lämnades helikoptern intill skogsbrynet på ett fält mellan Skavlötens motionsspår och Rönninge by i Arninge cirka tre mil norr om Stockholm.

Två av rånarna som var inne i värdedepån är fortfarande oidentifierade och på fri fot. Ytterligare tre rånare finns på misstankelistan men är ännu ej gripna. Rånbytet på 39 miljoner kronor är fortfarande försvunnet.

Södertörns tingsrätt dömde

  • Huvudmannen Shirwan Safa Kadhum, född 1979-05-05, för grovt rån till fängelse i 7 år. Född i Bagdad, Irak. Folkbokförd i Sverige 841119. Svensk medborgare 940912. Mantalsskriven i Bagarmossen, Stockholm.
  • Piloten Alexander Eriksson, född 1975-05 och från Ljusterö, för grovt rån till fängelse i sju år.
  • Goran Bojovic, född 1971-09-06 och från Stockholm, för medhjälp till grovt rån till fängelse i tre år.
  • Charro Charbel, född 1978-03-24 och från Norsborg, för medhjälp till grovt rån till fängelse i fem år.
  • Marcus Axelsson, född 1976-06-19 och från Tyresö, för medhjälp till grovt rån till fängelse i två år.
  • Mikael Södergran, född 19761208 och från Lindingö, för medhjälp till grovt rån till fängelse i fem år.
  • Tomas Broman, 1972-03-28 och från Ljusterö, för skyddande av brottsling till fängelse i 1 år.

Sammanlagt ska de dömda betala skadestånd på omkring 10 miljoner kronor.

Ladda hem

PI har redigerat bort namnen på samtliga målsäganden samt övriga civila vittnesmål.

Helikopterrånet B 11738-09 pdf

Domstol

Södertörns tingsrätt, mål nr B 11738-09

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt