måndag 25 oktober 2010

Halalfrisör i Skottland

ISLAM Det senaste tillskottet för ett muslimvänligare Europa är halalfrisören i Aberdeen i Skottland. Här kan muslimska män säkert lämna av sina kvinnor för en stund med den trygga vetskapen om att inga män är tillåtna i lokalerna. Med de frostade fönstren, övervakningskamerorna och hårt bevakade entré kommer verksamheten att vara 100 procent muslimvänlig.

21-åriga Mahida Iqbal och hennes man sedan nio månader fick idén till salongen när hon gjorde hembesök hos muslimska kvinnor för att klippa deras hår. Iqbal själv började inte använda slöja förrän så sent som förra året och hon ger sin man kredit för att ligga bakom planerna.

Här kan beslöjade muslimska kvinnor säkert blotta håret och få det ompysslat utan risken att en man stirrar på dem i den mansfria miljön. Discreet Creative Hairdressing, eller Diskret kreativ hårbehandling på svenska, ska enligt planerna öppna om tre veckor.

De frostade fönstren ska förhindra att någon förbipasserande man kan kika in och få syn på något olämpligt, som ett svallande hår som blir klippt eller värre. Och vid entrén, med ringklocka och övervakningskamera, kommer ingen obehörig in.

– Först tänkte jag bara öppna en salong enbart för kvinnor, men sen föreslog min man att jag borde rikta in mig på den muslimska gruppen då det inte redan finns en salong som erbjuder dessa tjänster.

Hon talade med muslimska kvinnor som ville ha ”halalservice” men hade ingenstans att vända sig. Då blev lösningen att antingen Iqbal gjorde hembesök eller de kom hem till henne. Visserligen finns redan salonger som enbart riktar sig till kvinnor, men inte på det här sättet. Diskret, helt undangömt från allämheten – och män. I salongen kommer inte enbart hårbehandlingar att erbjudas, utan även annan slags skönhetsvård och hårborttagning.

Och de muslimska männen kan känna sig helt säkra, försäkrar Iqbal:

– Det här är ett ställe där kunderna kan känna sig bekväma, ompysslade och avslappande, tryggt vetandes att ingen kommer in och stör dem. Muslimska män kan känna sig trygga med vetskapen om att deras fruar är säkra, där ingen man kan se dem, och sen kan de komma hem och visa sin skönhet. Muslimska kunder har aldrig upplevt detta. Det är en underbar känsla.

HeraldScotland

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt