söndag 31 oktober 2010

Navid Hosseini är 17 år och väntar på uppehållstillstånd

”BARN” På ”flykting”-boendet Trappan i Drottninghög, Helsingborg, bor ”flyktingbarnen” Omid Seyghani och Navid Hosseini (bilden). Omid har enligt egen uppgift nyligen fyllt 18 år och har redan dragit livets vinstlott i kraft av ett permanent uppehållstillstånd, men Navid, som uppger att han är 17 år, väntar fortfarande på besked från Migrationsverket. Denna väntan tär hårt på honom, säger han. Båda de unga männen är från Afghanistan.

Helsingborgs Dagblad kör i dagarna en tung propagandakampanj för att förmå Helsingborg att utöka antalet platser man sagts kunna bidra med för att ta emot unga asylsökande män utan ledsagare, felaktigt kallat ”ensamkommande flyktingbarn”. I slutet av juni 2010 avtalade Migrationsverket med Helsingborgs stad om tio platser för ensamkommande barn och ungdomar. Kommunen får skattepengar från staten för att delvis finansiera verksamheten. Avtalet gäller i ett år och kan sedan förlängas eller sägas upp.

Gruppboendet Trappan öppnade 1 september. De tio platserna fylldes snabbt, främst av barn och ungdomar från Afghanistan. Någon har fått uppehållstillstånd, andra väntar på besked. På boendet finns en föreståndare, en husmor och tio deltidscoacher. De är projektanställda under ett år. Under nätterna finns vaken personal på plats. Ungdomarna bor i olika lägenheter.

Björn Carlsson på Migrationsverket tycker Helsingborg skall ta emot flera ”barn”.

Det är många kommuner som borde kunna ställa upp i större utsträckning än vad de gör. Man kan titta på städer som Växjö, Alvesta och Lessebo. De ligger på överenskommelser runt 20-25 ungar och de har inte andra förutsättningar än vad Helsingborg har.

Förre rikspolischefen Björn Eriksson, som haft i uppdrag från Migrationsverket att åka runt i Sveriges kommuner och utpressa fram platser, håller med.

Det bör vara mer än tio platser i Helsingborg om man ska klara av Skånes regionala avsiktsförklaringar. Det är bara att se vad Helsingborgs andel är av de 150 platserna om man delar mot invånarantalet i Skåne.

hd.se 1
hd.se 2
hd.se 3
hd.se 4

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt