fredag 29 oktober 2010

Minskad ström vid åldersbestämning av ensamkommande

ENSAMKOMMANDE LÖGNARE PI har länge hävdat att många av de ensamkommande så kallade ”barnen” i själva verket är 18 år och äldre. Nu verkar det som vi får rätt på den punkten till en viss del. I Mölndal har man nämligen infört en striktare bedömning av åldern, och därmed har antalet asylsökande ensamkommande ”barn och ungdomar” minskat rejält i Mölndal. Åtminstone tror Gunnar Nylén på arbets- och familjestödsförvaltningen i kommunen att det är orsaken.

Förra året ansökte sammanlagt 2 250 ensamkommande barn och ungdomar om asyl i Sverige. I år väntas den siffran stiga till 2 400. De flesta söker sig till Malmö, som aldrig tidigare år haft fler ansökningar än nu. Till exempel hade Malmö kommun 226 ansökningar i september i år. Samma månad hade Mölndal 35. Statistiken kommer från arbets- och familjestödsförvaltningen i Mölndal.

Gunnar säger att antalet asylsökande ensamkommande barn och ungdomar som söker till Mölndal, är lägre än i andra ankomstkommuner, och det är dessutom färre i år än förra året: Till och med augusti 2009 hade 294 ansökningar kommit in. Till och med augusti 2010, hade kommunen tagit emot 165 ansökningar och den ojämna flyktingströmmen förbryllar.

– Kanske kan det bero på att asylenheten i Mölndal numera oftare tillskriver asylsökande unga en högre ålder än den de själva anger, vid fler tillfällen än på andra asylenheter. De unga som söker asyl vill bli klassade som under 18 år eftersom chansen är större att få uppehållstillstånd. Men om man tror att de är över 18 år förs de över till Migrationsverket, säger Gunnar Nylén.

Förutom att antalet varierar mellan ankomstkommunerna är det även från vilket land man kommer ifrån. Till Malmö är det från Afghanistan medan Mölndal tar emot flest från Somalia.

– De som ägnar sig åt människosmuggling, för det är ju det som det handlar om här, vet vilka platser man ska ta människor, där de har störst chans att få stanna. Det blir ett försäljningsargument i deras kontakt med flyktingarna.

Detta skriver Mölndalsposten.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt