torsdag 14 oktober 2010

Ensamkommande barn är big business

STORA PENGAR PI har tidigare tagit upp kostnaderna – och intäkterna – för de så kallade ensamkommande ”barnen”, vilka är merparten äldre tonåringar samt att det förekommer vuxna som ljuger om sin åldrar. Nu har man gjort en ekonomisk granskning av de privata boenden som hyr ut till Migrationsverket. Det handlar om miljonintäkter.

Kommuner som kan erbjuda boendeplatser får av Migrationsverket en schablonersättning på 1 900 kronor per barn och dygn för en belagd plats och 1 600 om den står tom. Kommunen i sin skriver avtal med privata aktörer. Bland annat S-politikern Jan Emanuel (Robinsonvinnaren) som har flera bolag med boenden för uthyrning. Han drar in miljoner varje år.

Sossen Jan-Emanuel profiterar på ensamkommande
Välkänd girig sosse bakom hemsidan ensamkommande.se
Jan Emanuels vinnnande anbud om ett nytt ensamkommandeboende
Jan Emanuel – girigheten får ett ansikte

Andra aktörer:

Kommunägda vård- och behandlingsföretaget AB Vårljus, som ägs av 25 kommuner i Stockholms län. 2006 gjorde bolaget en vinst på 18,6 miljoner kronor. De fick sedan boendekontrakt och från 2007-2010 är deras samlade vinst 38,9 miljoner kronor exklusive reavinster. Men det visar sig att de även förhandlat till sig ett bättre avtal som ger dem 2 150 – 2 175 kronor per dygn och plats. Oavsett om platsen är belagd eller ej. AB Vårljus har tack vare vinsten från boendena för ensamkommande flyktingbarn kunnat betala tillbaka ägartillskottet på 5 miljoner kronor, ge aktieutdelning samt dela ut gratifikationer till anställda. Idag driver man tre ankomstboenden mot tidigare sex.

För samma uppdrag debiterar vårdbolagen Attendo Care och Aleris 1 900 – 1 995 kronor.

2009 betalade Mölndal cirka 70 miljoner för barn i transitboenden, mest till Baggium Vård och Behandling AB som tar 3 015 kronor per barn och dygn. Det är samma pris som för placeringar vid vårdinstitutioner trots att uppdraget är endast boende. Baggium Vårds vinst blev 38 miljoner kronor på 113 miljoner i omsättning. Transitboenden står för 35 procent av omsättningen, uppskattar koncernchefen Claus Forum.

”Beklämmande att ta ut övervinster” är Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliassons kommentar till de stora vinsterna i Vårljus och Baggium.

SVD
DS

Sätt det i perspektiv

En enig kommunstyrelse i Hofors beslutade förra året att kommunen ska ta emot 30 ensamkommande ”flyktingbarn” från maj 2010. Varje ensamkommande sk "barn" kostar 1 900 kronor per dygn.

1900 kr x 365 = 693 500 kr per år

//

Från Läkare Utan Gränsers sida där de vill att man ska ge en gåva.

Vad räcker pengarna till? Pengarna räcker till mycket! Varje krona är viktig i kampen för att rädda liv och lindra nöd. Och det kostar ofta inte mycket. Några exempel:

1000 kronor kan betala för 4 kirurgiska kit för behandling av splitterskador.
500 kronor kan behandla 100 personer för
hjärnhinneinflammation.
250 kronor kan rädda livet på ett mycket
svårt undernärt barn.
150 kronor kan rädda 15 personer från att
dö i kolera.
70 kronor kan ge 47 barn vaccinationsskydd
mot mässling.
Kostnaden för ett ensamkommande barn hade t ex kunnat rädda

69 350 barn per år från att dö i kolera.

eller

465 635 barn hade kunnat fått vaccinationsskydd mot mässling.

Detta gäller alltså kostnaden för ett enda ensamkommande sk "barn".

Migrationsverket räknar med att 2 400 ensamkommande
flyktingbarn kommer till Sverige under 2009

Istället för att kasta pengarna på skäggiga barn, som till största delen inte alls är några "barn", de är ungdomar/unga män som används som ankare av familjen som hoppas på ett kunna återförenas med "barnet" i Sverige när ankaret fått PUT, hade vi t ex kunnat rädda:

166,440 000 barn Etthundrasextiosex miljoner fyrahundrafyrtiotusen barn per år från att dö i kolera.

eller

1,117,524 000 barn En miljard etthundrasjutton miljoner femhundratjugofyratusen barn hade kunnat fått vaccinationsskydd mot mässling.

eller fått

332,880 000 trehundratrettiotvå miljoner åttahundraåttiotusen personer behandlade för hjärnhinneinflammation.

eller räddat

6,657 600 sex miljoner sexhundrafemtiosjutusensexhundra mycket svårt undernärda barn.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt