tisdag 26 oktober 2010

Självmordsattentat i södra Ryssland

TERRORISM I Europas våldsamma hörn, norra Kaukasus, fortsätter oroligheterna i form av olika attentat och våldsamma sammanstötningar. Lördagen den 23:e oktober var en särskilt våldsam dag rapporterar RIA Novosti. Våldsdåd utfördes i de ryska delrepublikerna Ingusjetien och Dagestan, grannrepubliker till Tjetjenien. I Dagestan utfördes ett självmordsattentat samt i Ingusjetien skottlossning i samband med en specialoperation. I Dagestan sprängde en självmordsdådare sin bil i luften i anslutning till ett f.d. skolkomplex där polisiära Spetsnaz-styrkor från olika delar av Ryska Federationen huserade. I samband med en operation i Ingusjetien öppnade individer i en bil eld mot säkerhetsstyrkor på platsen.

Mitt på dagen genomförde rättsvårdande organen en specialoperation på motor-trafikleden mellan Plijevo-Atjaluki i delrepubliken Ingusjetien, enligt RIA Novosti. Omkring klockan 12.45 Moskva-tid försökte man stanna en misstänkt bil. Detta misslyckades då männen i bilen öppnade eld, vilket resulterade att de två männen i bilen likviderades. Källor inom republikens säkerhetsstrukturer påstår till RIA Novosti att de två likviderade männen var eftersökta för mordet på en officer inom milisen i november 2009, en viss major Jandijev, samt två beskjutningar av objekt tillhörande inrikesministeriet. De två likviderade har erhållit fastställd identitet som Bagaydin Bekov samt Magomed(Muhamed) Bekov, båda födda 1988.

I den dagestanska staden Khasavjurt, vid 18.30-snåret Moskva-tid, utlöste en själv-mordsbombare sin sprängladdning i närheten av ett före detta skolkomplex, där polisiära Spetsnaz-förband har sin förläggning. Den okände bilburne självmördaren forcerade porten in till området och vägrade stanna på uppmaning. En milisman blockerade vägen för det anfallande fordonet med en bepansrad lastbil varvid en kollision uppstod. I samband med kollisionen sprängde självmördaren sitt fordon, som var minerat med sprängmedel. I samband med explosionen stupade en soldat ur milisen samt åtta skadades i varierande grad, meddelar RIA Novosti. På platsen uppstod en krater på omkring fyra meter i diameter och cirka två meter djup. Dessutom förstördes en mängd fönster i närliggande byggnader samt minst sju stycken personbilar som stod i närheten. Sprängämnesexperter som RIA Novosti frågade anger storleken på bomben som ekvivalent till 150 kg trotyl.

Dessutom, under måndagen den 25:e oktober skadades sex trafikpoliser från DPS samt en förbi-passerande kvinna när en mindre laddning trotyl exploderade i närheten av en vägpostering i södra Ingusjetien, uppger RIA Novosti. Sprängladdningen har bedömts till en ekvivalent av 200 gram trotyl.

Norra Kaukasus har präglats av våldsdåd hela hösten, en del orsakade av kriminella och andra av gerillasoldater knutna till olika islamska militanta grupper/organisationer. Khasavjurt är en stad i Dagestan som ligger några mil från gränsen till Tjetjenien. Staden har drygt 120 000 invånare och grundades 1846. Ingusjetien är en republik på 500 000 människor. Båda de ryska delrepublikerna har stora tjetjenska minoriteter.

Milisman i Ural-lastbil stoppar terroristsjälvmördare i Dagestan (ryska).
Bombexplosionen ekvivalent till 150 kg trotyl (ryska).
Likviderade i Ingusjetien deltagare i attack på milisen (ryska).
Sex milismän skadade vid DPS-postering i Ingusjetien

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt