torsdag 14 oktober 2010

Länsstyrelserna ska förhandla om mottagande av ensamkommande

ENSAMKOMMANDE Antalet ensamkommande som söker asyl har ökat under de senaste åren. Trots de insatser som hittills gjorts finns det fortfarande ett stort behov av fler boendeplatser i kommunerna för mottagandet, såväl under den tid asylansökan prövas som efter det att ett eventuellt uppehållstillstånd har beviljats. Justitiedepartementet har därför givit Länsstyrelserna i uppdrag att förhandla om mottagande av ensamkommande.

I syfte att öka antalet platser föreslås länsstyrelserna från och med den 1 januari 2011 ges ett utvidgat uppdrag att under Migrationsverkets ledning förhandla lokalt och regionalt med kommuner, kommunalförbund och andra berörda aktörer om mottagande av ensamkommande barn. För detta uppdrag tillförs länsstyrelserna 10 miljoner kronor.

Reformen om kommunernas ansvar för mottagande av ensamkommande barn har varit i kraft i mer än fyra år. Regeringen avser att påbörja en uppföljning av reformens genomförande under 2010.

Under 2009 och 2010 har Migrationsverket förkortat handläggningstiderna inom asylprövningen, främst till följd av utveckling av arbetssättet. Under det första halvåret 2010 var handläggningstiden i genomsnitt 4,5 månader, jämfört med närmare 9 månader 2008.

De förkortade handläggningstiderna innebär kortare väntan för asylsökande att få sin ansökan prövad och bidrar till att stärka rättssäkerheten. Förkortade handläggnings-tider leder också till att asylsökande vistas kortare tid i Migrationsverkets mot-tagande än vad annars skulle vara fallet. Det medför i sin tur minskade kostnader för mottagandet.

Jämfört med bedömningar som gjordes i samband med budgetpropositionen för 2010 antas nu antalet asylsökande bli fler 2011. Det får bland annat till följd att fler ansökningar behöver avgöras och att fler personer omfattas av Migrationsverkets mottagande. Därför föreslår regeringen att flera av Migrationsverkets anslag ökar 2011.

J-Depart

Migrationsverket får förstärkt budget

I alliansens budgetproposition tillförs Migrationsverket 183 miljoner kronor extra. Migrationsverkets bedömning är att antalet asylsökande kommer öka under året. Orsaken är en ökning av asylsökande från Balkan. I budgetpropo-sitionen för 2011 förstärks Migrationsverkets totala anslag. Regeringen bedömer bland annat att Migrationsverket kommer att behöva fatta beslut i cirka 287 000 ärenden som rör asyl, arbete, besök och bosättning samt svenskt medborgarskap.

M-Verket

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt