torsdag 28 oktober 2010

Kommuner tvingas till möte om ensamkommande barn

TVÅNG Fler kommuner måste ta sitt ansvar och ta emot ensamkommande asylsökande barn, det tycker Barnombudsmannen. Nu kallar myndigheten, tillsammans med Migrationsverket och Rädda barnen, tio kommuner till ett möte som de måste gå på. Totalt är det 120 kommuner i Sverige som saknar avtal om att ta emot ensamkommande asylsökande minderåriga. Detta är något som sticker i ögonen på de myndigheter som anser att svenskarna skall försörja hela jordens befolkning och därför försöker man nu med ett första steg mot tvångsåtgärder.

En av de tio kommuner som Barnombudsmannen, Migrationsverket och Rädda barnen vill träffa är Torsås kommun. I dag saknar Torsås avtal om att ta emot asylsökande barn, och kommunen har inte bestämt sig hur den ska göra i framtiden. Torsås kommunalråd Roland Svedestam (S) är ovanligt frispråkig och tycker det är viktigt att komma ihåg att det inte rör sig om mottagande av små barn.

Det är de som är 16-18 år som kommer, det vet vi. Det låter så ömmande att säga ensamkommande barn. Folk i allmänhet tror många gånger att det rör sig om små barn. Det är ganska stor skillnad.

Göran Dahlström som är socialdemokratiskt kommunalråd i Katrineholm, en kommun som är nummer 80 i storleksordningen av landets kommuner och nummer 20 antalsmässigt när det gäller att ta emot flyktingar säger:

Då får vi väl skicka dit någon i så fall om man måste. Men vi kommer inte att teckna några avtal eller någonting annat överhuvudtaget. Vi är en mycket stor mottagare och vi tänker inte öka på den delen.

Regeringen aviserade under sin förra mandatperiod att det kan bli fråga om att tvinga kommuner att ta emot dessa ensamkommande unga män som regelmässigt felaktigt kallas för ”barn”.

Sveriges Radio

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt