måndag 25 oktober 2010

Biblioteksvåldtäktsman får sin dom

SÖDERTÄLJE Den man som i slutet på juni lockade med sig en 7-årig flicka in på toaletten på biblioteket i Lunagallerian i Södertälje har fått sin dom efter överklagan till Svea hovrätt.

I augusti kom domen från tingsrätten där mannen, som är utvecklingsstörd, dömdes för våldtäkt mot barn till ungdomsvård och ett skadestånd på 85 000 kronor.

I förhör berättade flickan hur mannen frågade efter hennes namn och sedan följde med honom in på toaletten där han tog av sig på underkroppen och sa till henne att ta av sig klänningen och trosor och lägga sig ned på golvet. När hon låg på rygg lade han sig över henne och gned sitt underliv mot hennes vilket orsakade flickan smärta. Mannen klädde sedan på sig och lämnade toaletten. Ett gäng tonårskillar upptäcker vad som står på och söker upp mamman.

Domen i tingsrätten överklagades till Svea hovrätt vars dom förkunnades i fredags, den 22 oktober. Straffet nedgraderas till sexuellt övergrepp mot barn och skadeståndet sänks även det till 30 000 kronor. Flickans uppgifter anses i vissa delar vara något vaga, vilket sägs ha sin förklaring i hennes låga ålder, mognadsgrad samt arten av det övergrepp hon blivit utsatt för.

Högsta domstolen har i rättsfallen NJA 2008 s. 1096 I och II uttalat att övergrepp genom samlag eller annat inträngande i kroppen typiskt sett utgör de mest kränkande sexuella övergreppen samt att viss försiktighet är påkallad när det gäller att bedöma en helt kortvarig sexuell handling utanpå kroppen som våldtäkt.

Den sexuella handling som målsäganden blivit utsatt för är allvarlig. Med hänsyn till att annat inte visats än att beröringen mot målsägandens underliv varit kortvarig och orsakat övergående smärta bör den emellertid inte anses utgöra ett sådant övergrepp som med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt är jämförligt med samlag. Gärningen ska därför inte bedömas som våldtäkt mot barn utan som sexuellt övergrepp mot barn.

Gärningsmannen

  • Martin Erik Eriksson, 920814

Södertälje tingsrätt B 1702-10

Svea hovrätt B 7243-10

LT
PI

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt