torsdag 9 juni 2011

Tonårigt invandrargäng rånade fel kille

RÅN Den 30 oktober samlades fyra unga invandrarkillar på en skolgård i Malmö. En av dem, Ridvan, hade något otalt med en annan kille och nu skulle gänget ge sig på den personen. I byxlinningen hade Ridvan även en luftpistol. Men gänget tog fel och gav sig på en oskyldig kille istället.

Gänget består av Wael Taha, Darun Khoorshid, Ridvan Jasari och Youel Belay. Kort därefter kommer två unga killar in på skolgården eftersom det var en genväg. Den ene kan vi kalla för Roffe. Han kom in på skolgården lite i förväg då den andre hade en cykel med sig.

Invandrargänget får syn på Roffe och tror att det är killen de väntat på. Roffe blir chockad och rädd och började därför själv springa. Ridvan Jasari hann ikapp honom och puttade honom så att han föll till marken. Gänget ställer sig runt honom och Ridvan drar upp luftpistolen som är svår att avgöra från en riktig till utseendet. De är alla övertygade att han är den andre killen man inväntat för att ge stryk. Ridvan ger Roffe order, som nu är livrädd med pistolen riktad mot skallen, att kalla på kompisen med cykeln så denne kan intyga att man tagit fel kille. Om Roffe inte lydde skulle han dö, bli skjuten av Ridvan. Han utsätter samtidigt honom för knytnävsslag och sparkar. Stämningen är hotfull och aggressiv.

Wahel är den enda i kvartetten som håller sig lite i bakgrunden. Youel Belay blir tillsagd av Ridvan att ”tulla” Roffe på värdesaker. 20 kronor får man tag på medan Roffes kompis med cykeln också utsätts för rån. Där tar man en mobiltelefon. Wahel tycker dock synd om cykelkompisen och säger åt de andra att lämna tillbaka den. Wahel plockar även upp cykelkompisens keps från marken och ger den till honom, i en förlåtande gest. Wahel och Darun tvingar sedan Ridvan att avbryta pistolhoten mot Roffe. Ridvan vände sig dock om igen och sa att hon blev polisanmäld skulle han leta upp Roffe och döda honom.

I efterhand har Wahel och Darun bett Roffe och kompisen om ursäkt.

Malmö tingsrätt dömde

  • Ridvan Jasari, född 1993, för rån och övergrepp i rättssak till sluten ungdomsvård 3 månader
  • Youel Belay, född 1995, för rån samt olaga hot till ungdomstjänst 75 timmar
  • Wael Taha, född 1995, för ofredande till dagsböter 30 å 50 kr.
  • Darun Khoorshid, född 1995, för ofredande till dagsböter 30 å 50 kr

Ridvan Jasari ska solidariskt med Youel Belay utge skadestånd till målsäganden Roffe med 10 000 kr.

Hovrätten fastställde påföljden för samtliga.

Youel Belay har tidigare fått åtalsunderlåtelse för snatteri och godkänt ett strafföreläggande för olaga innehav av kniv.

Ridvan Jasari dömdes den 8 april 2010 för misshandel (vid tre tillfällen), olaga hot (vid sex tillfällen), stöld (vid två tillfällen) rån (ett tillfälle), försök tfll rån (vid tre tillfällen) och övergrepp i rättssak (vid två tillfällen). Påföljden bestämdes till ungdomsvård i förening med 120 timmars ungdomstjänst Ridvan Jasari är misstänkt for ytterligare brottslighet som inte prövas i denna dom.

Domstolar

Malmö TR, B 475-11
Hovrätten över Skåne och Blekinge, B 861-11

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt