fredag 17 juni 2011

Tillbakablick på valet 2010 och pinsam ledare

POLITIK Den 8 september, bara några dagar innan valet 2010 och Sverigedemokraterna skulle säkra en plats i riksdagen med 5,7 procent av rösterna skrevs denna ledare i Nerikes Allehanda under rubriken ”En bortkastad röst”. Tänk så fel det kan bli i bland – Sverigedemokraterna har påverkat i allra högsta grad och vid ett flertal tillfällen till och med varit den avgörande rösten. Observera sista stycket.

Vad händer med regeringsfrågan, om Sverigedemokraterna skulle komma in i riksdagen? Nu är det inte säkert att det blir aktuellt. Sverigedemokraterna ligger och pendlar kring fyraprocentspärren.

[...]

Nja, det är i så fall en svag skamfaktor. I den sista Sifo-mätningen inför valet 2006 fick Sverigedemokraterna 2,5 procent. I valet blev det 2,9 procent.
Men något inflytande kommer de inte att få. Det är inte ens säkert att det kommer att förknippas med någon större dramatik – om de skulle erövra några platser i riksdagen.

Det är naturligt att det största blocket bildar regering. En minoritetsregering kan styra landet, med hoppande majoriteter. Det som krävs är inte en stor och blocköverskridande överenskommelse, utan snarare att både regering och opposition går fram med lite större varsamhet än de är vana vid. Regeringen måste se till att den inte öppnar för att bli beroende av ett parti som bildades ur öppet nazistiska grupperingar. Oppositionspartierna måste vara beredda att föra samtal med regeringen.

[...]

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin brukar säga att hon skulle bjuda in Centerpartiet och Folkpartiet, för att inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Men varför inte Moderaterna? Ett parti som står närmare Socialdemokraterna när det gäller till exempel lagen om anställningsskydd.

[...]

Sverigedemokraterna hoppas att de ska bli årets politiska skräll. Men det är osäkert om de kommer in i riksdagen. Och om de kommer in, kommer de att få noll i inflytande. En röst på Sverigedemokraterna är bortkastad, oavsett om de kommer in i riksdagen eller inte.

NA

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt