onsdag 22 juni 2011

Utpressning misslyckades dömda slipper utvisning

UTPRESSARE I början av maj klev två män, en  23-årig turk och en  32-årig arabisktalande, in i en tobaksaffär i Malmö. Därinne hotade de den turkiska ägaren att ge dem 100 000 kronor för en ”skuld”, annars skulle han inte bli av med dem. De poängterade att sjukhuset var trevligt samtidigt som 32-åringen fingrade samtidigt på en sax.

Enligt affärsägaren ska 32-åringen även ha refererat till det turkiska ordet för "morbror", som i kriminella kretsar kan vara en referens till maffian. Under tiden höll sig den 23-årige turken i bakgrunden vid tipskupongerna. Sedan försvann de. De återkom nästa dag och ägaren larmade polisen. Männen geps misstänkta för övergrepp i rättssak och utpressning. Det visade sig också att 23-åringen vistas här illegalt och har fått sitt uppehållstillstånd indraget medan den andre söker asyl i Sverige.

Under förhandlingen nekade 32-åringen till hoten och sa att allt var ett missförstånd som kan ha berott på hans dåliga turkiska. I själva verket hade han sagt att han ville vinna 100 000 kronor på tipset, använt saxen för att få bort en glasskärva som fastnat i hans hand och använt ordet "morbror" för att visa respekt för butiksinnehavaren, som var en äldre man.

Malmö tingsrätt dömde

  • Ahmed Ali Ibrahim, 1978, för försök till utpressning till fängelse 6 månader. Hade tolkbehov på arabiska.

Ahmed Ali Ibrahim har sökt uppehållstillstånd i Sverige men fått avslag. Migrationsverket beslutade att han skulle utvisas till Syrien, Turkiet eller Libanon. Bakgrunden var att Ahmed Ali Ibrahim inte hade gjort sin identitet eller hemvist sannolik. Beslutet har överklagats.

  • Ramazan Tekin, född 1987 och medborgare i Turkiet, för försök till utpressning till fängelse 6 månader. Hade tolkbehov på turkiska.

Ramazan Tekin har haft uppehållstillstånd i Sverige beviljat på grund av anknytning till en svensk medborgare. I beslut den 15 oktober 2009 återkallades uppehållstillståndet på grund av att anknytningen upphört. Migrationsverket konstaterade att Ramazan Tekin troligen var utrest varför han inte utvisades. Ramazan Tekin har i tingsrätten uppgett att han varit kvar i Sverige hela tiden. Han kom till Malmö strax före den 3 maj för att förnya sitt visum innan han åkte vidare till Turkiet. På grund av särskilda omständigheter bestämde han sig dock för att inte åka till Turkiet.

Ingen utvisning

Malmö tingsrätt finner ändå inte att förutsättningar för utvisning är uppfyllda för någon av dem, varför åklagarens särskilda utvisningsyrkande ogillas.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt