onsdag 22 juni 2011

Skilsmässa efter kusingifte ledde till grov misshandel

KUSINGIFTE Vi kan kalla honom för Nisse fastän han är från mellanöstern. Nisse är 19 år och har tidigare varit gift med sin kusin, även hon i samma ålder. Men Nisse och kusinen skilde sig. Det väckte stor vrede hos de båda nu dömda gärningsmännen, kusinen Ram och hans pappa Hatef. Dessutom hade Nisse inlett ett nytt förhållande med en utomstående kvinna, även hon från mellanöstern. Det gjorde saken ännu värre.

Misshandeln

Nisse sms:ade och ringde med Ram och hoten haglade. När Nisse och den nya flickvännen var på till hennes syster på Rödbloms Gränd i den 29 mars i år upptäckte de Ram och Hatef i en bil. Ingen av dem två var då maskerade. När paret stannade sin bil fanns de två andra strax intill. Nisse gick ur och låste bilen med flickvännen kvar. Hon noterade att Hatef maskerade sig med en sjal och båda två hade beväpnat sig med metall och träpåkar. Sedan inleddes misshandeln av Nisse. Både Ram och Hatef slog mot Nisse, runt 15 hårda slag mot armar, ben, bål men mest mot huvudet. De försökte också böja ner Nisse för att kunna sparka honom men lyckades inte.

Sedan gick Ram och Hatef till attack mot bilen där flickvännen satt inlåst. De ville åt henne. Männen skrek att hon tagit Nisse från Rams och Hatefs släkt. De aggressiva männen slog mellan 10-20 slag mot bilens fönster och dörr men lyckades inte ta sig in. Nisse försökte också försvara sin flickvän och hindra dem att komma åt henne, bland annat genom en rak höger i ansiktet på Hatef. Samtidigt som misshandelsdramat pågick samlades många vittnen men ingen vågade ingripa.

Flickvännen berättade under rättegången att hon var livrädd, och kände sig som ett litet barn inne i ett mörkt rum, som en liten myra. Männen blev sedan om möjligt ännu aggressivare när hon tog foton på dem. Hatef skrek också att Nisse förtjänade stryk som skilt sig från kusinen. Därefter flydde männen platsen varvid Hatefs maskering åkte ner. Kvar fanns en grovt misshandlad Nisse med blödande ansikte och en livrädd chockad flickvän, som numera mår dåligt och är orolig att Hatef och Rams släkt ska göra något med hennes familj.

Hot mot tjänsteman

Socialtjänsten gjorde ett hembesök hos Ram och den ena Socialtjänstkvinnan berättar följande:

Vid tiden för händelsen hade hon haft kontakt med Ram i drygt ett år och visste att han hade förtroende för henne. Han hade emellertid för vana att bli verbalt utåtagerande när han inte fick som han ville. Hon har tidigare uppfattat att hans agerande berott på omogenhet och att det inte var allvarligt menat. Vid mötet den 24 februari 2011 ändrade dock hoten karaktär och utgjordes av hot riktade direkt mot henne och hennes kollega. Eftersom socialtjänsten misstänkte bedrägligt förfarande hade hon och hennes kollega, för att utreda vilka och hur många som bodde i Rams lägenhet, gjort oanmälda hembesök hos Ram och hans mamma, vilket dessa inte uppskattade.

Vid mötet sa Ram bl.a. att hon skulle sluta komma i närheten av hans bostad eftersom han annars inte visste vad som skulle hända samt att han skulle "toffla" henne. Han tog därigenom de verbala hoten ett steg längre och hon tolkade uttalandena som att det fanns risk för fysiska angrepp samt att syftet var att få henne att sluta kontrollera familjen. Han upprepade hoten flera gånger under mötet som varade någon timma.

Hennes kollega vittnade också:

Hon var med på mötet och det var tydligt att Ram var arg och upprörd. Samtalet pendlade mellan att gälla att han inte skött sin planering och hans boende. Ram sa bl.a. "kommer du nära min dörr igen så kommer jag att toffla dig" till kollegan samt att han inte kunde ta ansvar för vad han skulle göra om kollegan kom nära hans anhöriga. Ram var väldigt labil och orolig under mötet och hon hindrade honom flera gånger från att gå sin väg. Det var hennes initiativ att anmäla händelsen.

Rams inställning:

Han har aldrig menat att hota kvinnan. Han blir lätt upprörd och även om han sa att han skulle "toffla" henne skulle han aldrig göra henne illa eftersom han uppfattar henne som en mor. Han var upprörd, irriterad och besviken på att de trodde att han ljög om bostaden. Hans familj hade det jobbigt och han ville att de skulle sluta att kontrollera honom och hans familj. Även hans mamma och lillasyster ville att han skulle prata med socialtjänsten för att få besöken att upphöra. Någon kvart efter mötet ringde han och bad om ursäkt.

Rättegången

Vid misshandeln slogs Hatef vilt med sin påk. Inget som helst tydde på några tidigare skador eller bruk av stödkrage eller dylikt. Men till förhandlingarna kom han linkande med kryckor och halskrage och påstod att han hade det sedan några år tillbaka. Vittnen till dramat berättade däremot något helt annat liksom de två angripna.

Södertälje tingsrätt dömde

  • Ram Dakhel, född 1989, för grov misshandel, olaga hot, grovt brott, skadegörelse och hot mot tjänsteman till fängelse 1 år fyra månader. Han förekommer under ett avsnitt i belastningsregistret, ett godkänt strafföreläggande avseende ringa vapenbrott.
  • Hatef Thamer, född 1958, för grov misshandel, olaga hot och skadegörelse till fängelse 1 år och två månader. Han förekommer under två avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes den 6 april 2010 av Stockholms tingsrätt för tullbrott till fängelse två månader och Svea hovrätt fastställde domen den 20 januari 2011. Hatef Thamer började verkställa straffet den 15 april 2011 och frigavs villkorligt den 25 maj 2011 med en återstående strafftid om 20 dagar.

Männen ska utge drygt 8000 kronor för psykiskt lidande till flickvännen. Det finns inga uppgifter om skadestånd till Nisse.

Varken Ram eller Hatef utvisas vilket tyder på svenskt medborgarskap.

Domstol

Södertälje tingsrätt, mål nr B 990-11

Media

Länstidningen, LT, tar upp händelsen men nämner inte på en enda punkt att det rör sig om ett kusingifte och kopplingen till misshandeln.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt